I am not your Person

Докато като редови нърд си гледах в почивния ден всички серии накуп от третия сезон на The Big Bang Theory (на английски, без превод, защото съм на „вие” с този капиталистически език от 7-годишна и на „ти” с него от 14-годишна и смешките са винаги по-смешни в оригинал), ми се обажда приятелка да ми каже, че съм включена в някакъв списък на враговете на революцията – Комисари на подмяната. Я да видим в каква компания съм? Ха, харесва ми да съм в един списък с Любослава Русева – един от най-талантливите колеги от последните 20 години. Харесва ми и компанията на д-р Николай Михайлов, един от най-ерудираните и мъдри хора, които някога са живели по тези земи. Мисля, че са ме надценили. Аз съм в пъти по-безобидна. Нямам такова влияние, че чак да съм враг на каквото и да било и това да има значение.

Сетих се как преди няколко дни си говорих с един колега, който смята, че само хунта ще оправи тази държава. Викам му: недей така, щото ако стане като в Чили, аз ще съм на стадиона. Не се притеснявай, казва ми той, там ще са максимум 1000 души и 800 от тях ще са тотални престъпници, за които на никой няма да му е жал. Щели да пострадат максимум 200 невинни. Да де, противореча му, ама аз ще съм от тези 200. Стане ли хунта, ще се наложи да емигрирам и да изведа и семейството си. Щото ми е голяма устата и съм все против всичко. Така разбирам професията си – тотална контра и разобличаване. А ако няма съд, а хунта, спукана ми е работата.

А пък най-много мразя да ме лъжат, особено в името на идеали. Особено ако хората са подчертано по-необразовани и страхливи от мен. Особено ако са анонимни, защото сайтчето, което разпространява списъка и се зове „последна крепост на демокрацията”, е платило допълнително, за да се скрие собственикът му в Who is Look up. Както, апропо, са се скрили и хората от noresharski.com. Не искат да се знае кои са. Пък и вече видни приятели на „революцията” ме заплашиха, че няма да има място под слънцето за мен, когато „всичко това с оставката свърши”. Други пък ми пожелаха никога да не се размножа, защото съм заплаха за генофонда на страната. Та на стадиона съм след революцията, в това няма съмнение.

И хоп! – днес се оказва, че съм в списък. Хунтите започват със списъци на врагове. Ще ми се да вярвам, че това е сайт на някакви изнервени лузъри, а не нещо сериозно. Засега ще се отнасям към случката така. Като към списъците на „евреите” и „масоните”, които са основни герои във всички теории на конспирацията. Защото иначе цялата работа започва много да ме страхува и наистина на хоризонта започва да ми се мержелее хунта.

Та засега имам само няколко уточнения, нищо повече. Първо, благодаря, че съм оценена като така влиятелна. Не бях го и сънувала да се случи. Аз съм си най-обикновен драскач, който си вади хляба, като пише това, от което се вълнува и което иска да сподели с други хора. Намират се винаги някакви работодатели да ми плащат за тези ми хобита, което е чудесно. Не ми се налага твърде да работя, само се забавлявам. Но ето какво не им се е получило на съставителите на списъка.

1 Пише, че съм бивша журналистка. Първо, няма бивши журналисти, това е зараза за цял живот. А и към днешна дата съм все още на трудов договор във вестник и продължават да ме публикуват, т.е. не съм бивша, действаща съм.

2 Пише, че съм част от „координирана кампания”. Ако е така, бих искала да знам кой ми е координаторът, защото не съм известена.

3 Не желая да бъда наричана гаулайтер и комисар, защото съм един от най-големите противници на нацизма и тоталитаризма. И това лесно може да се докаже чрез елементарен сърч в мрежата. Поради тези ми убеждения съм наричана често „толераст”, „украинска еврейка”, пожелавали са ми четири трудовака цигани да ме изнасилят и прочее изящни метафори на любителите на здравата ръка.

4 Твърди се, че всички в списъка сме принадлежни към комунистическия репресивен апарат. През 1989 година бях на 20 и не съм имала време да бъда вербувана. Теоретично има прозорец от 2 години, в които службите са могли да ме привлекат на своя страна, но не са се обръщали към мен. Вероятно защото обикновено избираха наистина хора със зависимости, с които да ги държат – наркотици, хомосексуализъм, който крият, хазарт, алкохол, сребролюбие, извършено престъпление, което не е било разкрито, някакви комплекси. Не съм се сблъсквала с подобни проблеми, така че службите не са имали никакви основания да ме смятат за подходящ за вербуване материал.

5 Твърди се, че хората от списъка сме с криминално минало. Вадих си миналата година свидетелство за съдимост, което мога да приложа – пише „неосъждана”. И глоби и административни наказания нямам.

6 Твърди се, че хората от списъка сме с корупционни или политически обвързаности. Освен членството в ДКМС, което беше задължително до 1989 г. ако искаш да учиш в университет и което прекратих тутакси след 10 ноември 1989 г., не съм членувала н-и-к-ъ-д-е! Освен за кратко в СБЖ през 1995 г. (няколко месеца, прекратено по мое желание), още по-кратко в журналистическия синдикат на „Подкрепа” (отново прекратено по мое желание) и в пловдивската секция на „Свободно слово”, когато това все още беше журналистически синдикат за съпротива срещу репресията върху обществените медии от правителството на Жан Виденов. Това е било през миналия век, през новия съм отказвала дори на покани от женски организации – макар женската кауза да ми е близка – от опасения да не бъда заподозряна в пристрастие заради членство. А защо съм неподатлива на корупция съм писала доста отдавна ето тук и нямам какво да добавя. Освен, че не притежавам нищо, освен една наследена от баба гарсониера в Пловдив, а в София живея в апартамент под наем, който все още събирам пари, за да обзаведа. Ако бях корумпирана, нямаше да е така тънко и ветровито в джоба ми.

7 Твърди се, че хората от списъка изповядваме „крайни идеологии като фашизъм, национал-социализъм, сталинистки комунизъм”. Не, не изповядвам нито една от тези идеологии, смятам ги за престъпни и винаги съм им се подигравала. Само тотален палячо и комплексар може да изповядва нещо подобно, а не смятам себе си за такава. Виж и т. 3

Така че не виждам основания за принадлежност към въпросния списък. Първо, защото не съм толкова влиятелна, че да имам значение, и второ, защото не отговарям на изброените условия за включване в него.

А сега се връщам да си гледам The Big Bang Theory. И – Guys, get a life!

http://kodinova.wordpress.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.