Хванаха 125 сирийци при опит за нелегално влизане от Турция

През последното денонощие 125 сирийски граждани са задържани при опит да преминат нелегално турско-българската граница, съобщиха от пресцентъра на МВР. По информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск за последното денонощие – от 6.00 часа в четвъртък до 6.00 часа тази сутрин – служители на ГД "Гранична полиция" са установили 136 лица, преминали нелегално турско-българската граница, от които 125 са граждани на Сирия.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 2850 човека и вече е е надхвърлен с 28 души.

Основна трудност в работата РДГП – Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците и специализираните домове на Дирекция „Миграция" – МВР.

Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.

Започна работа на нов център за настаняване в София. Той е базиран в кв. "Военна рампа". Към момента капацитетът му е за 500 места. Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняван, се посочва в информацията на Националния щаб.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.