Хронология на един абсурд – как съдебен експерт сменя гума и съобщава за кражба

За добро или за лошо МВР не може да даде отговор на най-големите въпроси по този случай, който представлява изключителен обществен интерес. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков при изслушването си в пленарна зала за действията на МВР по случая с двата тефтера на бившия шеф на КПУКИ Филип Златанов, откраднати от колата на съдебния експерт Стефан Бенчев, комуто са дадени за графологична експертиза.

„Информацията, която има в МВР, е хронологията от началото на седмицата и това, което се е случило като заявление за извършено посегателство в 6 РПУ”, каза Вучков. Той допълни, че в момента разследването се води от Софийска градска прокуратура, а не от МВР.

Вучков обясни, че Стефан Бенчев, от чиято кола се твърди, че е изчезнало тефтерчето на Златанов, не е служител на МВР.

От медийни публикации и справки от последните дни стана ясно, че Бенчев се е пенсионирал като служител на МВР, работил е в института по криминалистика и криминология към Висшата школа на МВР и освен това в едни по-отдавнашни времена е бил щатен служител на прословутото VІ управление на Държавна сигурност.

От трибуната на НС Веселин Вучков представи хронологията на събитията:

На 5 ноември в 16.20 часа следобед в оперативната дежурна част се получава обаждане на телефон 112 от Стефан Бенчев, който заявява, че е спукана една от гумите на автомобила му. След това е оставил колата, паркирана на улицата до автобусната спирка и е отишъл да търси инструмент, за да ремонтира спуканата си гума. След като се върнал е установил, че на задната част на автомобила му липсва чанта с документи и сумата от около 200 лв. Поканен е в 6 РПУ, за да обясни случилото се. Той казва, че не може да остави колата си със спукана гума и ще дойде на следващия ден. В проведения разговор не се споменава за изчезнали веществени доказателства.

На 6 ноември в 6-то РПУ Бенчев подава писмено заявление, в което посочва, че липсва сумата от 200 лв., тефтери, тип календар, документи, документи за лек автомобил, експертиза на Софийска районна прокуратура и флашка.

На 10 ноември в 6-то РУП е получен факс от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура, с който се иска ксерокопие на преписката, както и справка за извършените до момента оперативно – издирвателни мероприятия за установяване на извършителя. Във факса не е упомената причината за изискването му и не е посочена никаква допълнителна информация. Исканите документи са предоставени същия ден.

На 11 ноември – при горепосочената кражба са инкриминирани веществени доказателства по делото. С постановление на Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство.

На 12 ноември е получено писмо от СГП, с което са изискани материалите по досъдебното производство. То е занесено на ръка в Софийска градска прокуратурата като при предаването градския прокурор на София устно разпорежда до създаване на вътрешна организация да се преустановят провеждането на всякакви оперативно-издирвателни действия по конкретното досъдебно производство. Към настоящия момент досъдебното наказателно производство е във връзка с кражбата от автомобила на Бенчев, се намира в Софийска градска прокуратура.

След като представи хронологията на събитията, Вучков заяви, че не познава вещото лице Стефан Бенчев. Министърът на вътрешните работи изтъкна, че всички материали по случая са в Софийска градска прокуратура, която е извън МВР и сама ще прецени какви следствени действия да се извършват.

Министърът на вътрешните работи не коментира пълната абсурдност в действията на Стефан Бенчев и как така съдебен експерт с десетилетен стаж в МВР се обажда на тел. 112 за спукана гума, но няма обичайните инструменти за смяната й; оставя в кола без надзор важни съдебни документи и веществени свидетелства; съобщава за кражбата с 24 часа закъснение и то без да уточни важността на откраднатите (?!) документи.

Всъщност това е кражба, в чиято несъстоятелност не вярват както депутатите от ГЕРБ, така и колегите им от РБ, а също и народните представители от левицата. Според Цвета Караянчева и Атанас Атанасов тази кражба е пошла политическа спекулация, а по думите на Кирил Добрев от БСП – бомба в двора на ГЕРБ, която е трябвало да бъде обезвредена и това е направено.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.