Христо Иванов: У нас има сериозна институционална криза

“В България всички институции, не само прокуратурата, са в доста сериозна институционална криза. Това, че обсъждаме реформи, които включват и вътрешна реорганизация на прокуратурата, показва това нещо. Важно е и че именно тя излезе с такива предложения за собствената си реорганизация, което се случва за първи път в историята на България”. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова ТВ правосъдният министър Христо Иванов. По думите му реформите в съдебната система няма да се случат за шест месеца и техният ефект няма да се усети за една година. Става въпрос за доста дългосрочни усилия.

“Всичко около тефтерчетата на Филип Златанов добива театрален привкус. В доклада на Европейския съюз със сигурност ще попадне това дали институциите са реагирали адекватно в този случай”, посочи Христо Иванов. Според него, целта на правосъдието е кръгът от хората със задкулисна роля, каквато се преписва на човека с инициали “Д.П.”, да се стесни силно.

Демонтажът на тази система обаче не може да стане с еднократен акт, заяви правосъдният министър. Иванов обясни още, че съдът и прокуратурата се управляват по различен начин, защото имат различни структури. За да могат и двете институции да имат адекватно администриране, за да са ефективни, трябва да се започне със структурна промяна, допълни министърът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.