Христо Иванов: Целта ми е да завършим стратегията за съдебната реформа

Главната цел, заради която се заех с поста на служебен министър, е да успеем да завършим работата по стратегията за съдебната реформа. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов. Той съобщи, че утре свиква среща с всички неправителствени организации, за да започне дискусия по стратегията.

Министърът на правосъдието заяви, че назначаването му и за вицепремиер за правосъдието, вътрешните работи и отбраната, е заявка за сериозно структурно отклонение от досегашната практика, в която силното министерство беше МВР, често натоварено с огромни и неособено легитимни и политически функции. Христо Иванов обясни, че негов и на отделните министри ангажимент ще е да предприемат конкретни стъпки и да изчистят каквото е възможно по отношение функционирането на така нар. специални служби.

Във връзка с евентуалните заместници на Иванов в Министерството на правосъдието – двамата млади съдии Аглика Адамова и Петко Петков – се появи и коментарът, че след като “министърът на протеста” пое правителството, сега и Съюзът на съдиите ще си има министерство, Христо Иванов каза, че след като приключи краткият му престой като министър, очаква с нетърпение да се включа в естествената си гражданска роля. “В този смисъл е абсурдна тази квалификация – “ССБ си има министерство”, а опитът да се представя протестът като, едва ли не, някаква трайна политическа формация, която има свои министри, е некоректен за мен”, изтъкна Христо Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.