Христо Иванов: Създаването на Националния институт за правосъдието е най-успешната стъпка за съдебна реформа

Създаването и начинът на работа на Националния институт за правосъдието е най-успешната стъпка за съдебна реформа в България. Това каза правосъдният министър Христо Иванов, в обръщението си към кандидатите за младши съдии и младши прокурори по време на откриването на учебната година в Националния институт на правосъдието, предаде “Фокус” . По думите му, списъкът с добрите примери за промяна в съдебната система не е малък, в него има и други примери, но той винаги ще бъде оглавяван от Националния институт за правосъдието.

Христо Иванов пожела на обучаващите се в института, да продължават да надграждат професионалните си успехи. “Вие сте тези, които трябва да дадете сборния образ на бъдещото поколение”, изтъкна министърът на правосъдието.

Главния прокурор Сотир Цацаров също приветства младите магистрати, като ги предупреди да се пазят от професионалното високомерие, което капсулира общностите на съдиите и прокурорите и се проявява като своебразно професионално заболяване.

“Професионалното високомерие води до виждането, че съдията е най-безгрешния в съдебната зала и в резултат на това не чува страните пред себе си. Каквото и да му кажат, той мисли, че неговото мнение е решаващо и резултатът от това е катастрофален”, посочи главният прокурор. Той коментира, че този това високомерие е вредно не само в професионален план, но и за цялото общество.

Могат да се постигат високи резултати, когато съдебната власт си сътрудничи с изпълнителната. Това каза в приветствието си председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той се обърна към кандидатите за младши съдии и младши прокурори, чието обучение в Националния институт по правосъдието започва от днес, с думите : “В професията на съдията има много тежки моменти, но ако вървите по пътя на истината, това ще Ви донесе удовлетворение и вдъхновение”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.