Христо Иванов: Правителството свърши своето за съдебната реформа, ред е на парламентът

Дотук се оказа, че правителството си е свършило работата, че е предложило необходимата реорганизация на ВСС и изобщо на управленския модел в съдебната власт, за да реши наистина централния сплит на всички проблеми – кой и как взема решения, има ли компетентност за това и носи ли отговорност за това. От тук нататък наличието на политическа воля за реформи в България за него ще се съди не по това, какво прави правителството, а по действията на парламента. Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов в интервю за предаването на БНР “Преди всички”. По думите му, в този смисъл има едно прехвърляне на тежестта към всички парламентарни сили, не просто към управляващите, защото съдебната реформа е национален въпрос и тя се разглежда така от нашите партньори. “От тази гледна точка ние също трябва да очакваме подобно отношение в българския парламент на тая тема”, каза министър Иванов. Той изтъкна също така, че разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) е записано в Стратегията за реформи в съдебната система, приета от парламента, и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши нещата.

Министърът на правосъдието Христо Иванов коментира още и събитията от последните дни, засягащи съдебната система – протестите и контрапротестите, както и противопоставянето “Цацаров – Иванов”. Според него гражданите имат своето място в тези процеси и никога не бива да го забравяме това – ако си вършим работата добре, ако излъчваме ясни сигнали какво се случва, те няма да има нужда да излизат на улицата.

Иванов срещу Цацаров е абсолютно подмяна на реалните теми. Не е въпросът в личностите, заяви още министърът на правосъдието.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.