Христо Иванов: Нужни са координирани действия срещу т. нар. евроджихадисти

В Брюксел министърът на правосъдието Христо Иванов подкрепи идеята за общоевропейски мерки срещу радикализацията, организираната престъпност и канадлжийството. Той участва в организираната от ЕК конференция, посветена на действията на органите на правосъдието в отговор на радикализацията.

В изказването си министър Христо Иванов отбеляза, че предизвикателствата днес не се отнасят само до отделни държави, а засягат Европейския съюз като общност, тъй като има политически и медийни фактори, които искат да се възползват от насаждането на страх.

Трябва да координираме тежестта на нашите действия срещу така нар. европейски джихадисти, заяви Иванов. Министърът даде пример с това, че ако България трябва да задържи белгийски гражданин, пътувал до Сирия, то трябва да е ясно – като координирано политическо решение на ЕС – дали този човек да бъде откаран в затвора, или да имаме алтернативи на задържането му под стража.

“Ние сме транзитна страна не само от географска гледна точка – виждаме как организираната престъпност се превръща в инфраструктура за пътуванията към Сирия или обратно, допълни министър Христо Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.