Христо Иванов: Новият проект съдържа най-важното за реформата

“Новият законопроект за изменение на Конституцията съдържа най-важната част от промените, които трябваше да се случат.“, коментира пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Христо Иванов.

“Препоръката, която има от ЕС, е за реорганизация на ВСС, за да можем да направим тази реорганизация ни трябваха тази част от конституционните промени, които се съдържат в законопроекта”, посочи той и допълни, че ще бъде завършена и доизградена с промени в Закона за съдебната власт.

Иванов посочи, че този компромис е добър резултат за него. Според него новият законопроект осигурява необходимата стъпка по пътя към необходимата реформа.

“За радикална реформа не мога да говоря, но това е много важна стъпка към нужната реформа”, поясни министър Иванов.

Той определи всичко, което се случи през последната седмица като нормална част от политиката в една демократична страна.

“Очевидно без личния ангажимент на премиера на лидерско ниво, нямаше да се случи този пробив, мога само да съм благодарен за неговата ангажираност”, каза Иванов в отговор на репортерски въпрос.

Според министъра на правосъдието съдебната реформа не е нито лесен, нито еднократен процес. Той посочи, че сега има добър междинен резултат, което дава основание да се надяват, че при тази широка парламентарна подкрепа, ще може да се доведат до край конституционните промени.

“Те са само част от това, което трябва да свършим. Има много други неща, които трябва да се изработят, оставам да работя със същата енергия и по останалите части на реформата”, отбеляза Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.