Христо Иванов: Нека ВСС да изчисти “къщичката” на съдебната власт

“Този казус (“Яневагейт” и скандалите в СГС) е изцяло фокусиран на територията на съдебната власт, на нейното ръководство в лицето на Висшия съдебен съвет, на тримата големи как те в крайна сметка ще отговорят на натрупаните с десетилетия съмнения за корупционна схема в Софийски градски съд. И в този смисъл важно е не „опраскването”, а завоалирането.

Това заяви в предаването на bTv “Тази събота” министърът на правосъдието Христо Иванов. По думите му, именно това завоалиране е причина цяла година ние да се занимаваме с този казус и да не можем да доведем до това да бъде отговорено на всички въпроси

(Министър Иванов всъщност каза: “всички въпроси да бъдат отговорени”. Интересна езикова постройка 🙂

Според министъра на правосъдието позициите на влияние на хора извън съдебната власт са силни вътре в нея толкова, колкото се поддават хората от съдебната власт.

„Защото на теб може да ти се обадят всякакви хора, да ти кажат всякакви неща, да поискат от теб всякакви неща, въпросът е когато ти си магистрат, когато от теб се очаква да изпълняваш една конституционна функция с най-високо ниво на обществено доверие и на професионализъм, дали ти се поддаваш на това нещо”, допълни Христо Иванов.

Министърът за пореден път отправи остри критики към работата на ВСС, чийто заседания председателства.

“Не е виновна Европейската комисия, не е виновен министърът на правосъдието, не са виновни някакви безумни заговори. Въпросът е този път ВСС да си свърши работата. Въпросът е този път да има една проверка, която не оставя никакво съмнение. Виновни са институциите, които си затварят очите и с години не си вършат работата, виновни са поредица Висши съдебни съвети, които си затваряха очите за огромния абцес, който набира в Софийския градски съд, който е емблематичен”, изтъкна Христо Иванов. Министърът бе категоричен, че фокусът на този скандал в момента е върху Висшия съдебен съвет и (върху) това сега какво трябва да свърши той и какво не е свършено, какво е завоалирано и защо.

На въпроса дали би използвал този скандал, за да отстрани от поста главния прокурор Сотир Цацаров, министър Иванов отговори:

„За да бъде използван този скандал и този уплах, и този фокус върху този сюжет или тази конспирация, тя предполага, че главният прокурор има някаква вина, която може да бъде използвана за това. Аз искам просто и единствено и от началото на скандала единственото нещо, което съм искал, е ясна проверка на всички факти, за да стане ясно има ли някаква отговорност, чия е, за какво е, докъде се простира и т.н.

Попитан дали смята, че недоразуменията от последните дни може да му костват поста на правосъден министър, Христо Иванов каза:

„Постът ми на правосъден министър е най-малко важното нещо в тази ситуация. Очевидно, да, тази координирана атака се опитва и този ефект да постигне. Има хора, които искат да заемат този пост – чудя им се на акъла, винаги готови. Въпросът тук е, че те искат да отстранят този, който от самото начало каза: „Проверка трябва да има”.

Министър Иванов смята, че вместо ВСС да се вслуша в деликатната, според него бележка, неговата препоръка е била използвана за серия от атаки – “как аз съм знаел предварително, нещо, което пише на сайта “Биволъ”, и едва ли не аз съм поръчител на това нещо”.

“С премиера ще работим чудесно. Реакцията на премиера е напълно обяснима. През цялото време хора, които включително спекулират с това колко се познават с него и му имат телефона се опитват да го въвлекат в тази история. Нека ВСС да изчисти къщичката на съдебната власт”, призова Христо Иванов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.