Христо Иванов: Не споря с Цацаров или с ВСС, а разговарям с обществото

”Искания за оставка са част от нормалния демократичен процес, реакция на хората на това, че в крайна сметка очевидно не успяваме да конструираме ясна политическа перспектива за това какво се случва, какво няма да се случва, защо. Затъваме в някакви междуособици, които лесно се представят като междуличностни размени на реплики, това е проблем”. Това заяви пред репортери министърът на правосъдието, помолен да коментира вчерашните протест и контрапротест на недоволни от съдебната система, с искания за съдебна реформа и за оставки. Министър Иванов направи своя коментар преди да открие провеждащата се днес дискусия за мястото на Съдебния инспекторат и реформите, които се предвиждат в него, според проекта за промени в Закона за съдебната власт.

Както е известно вчера премиерът Борисов доста остро реагира срещу започналата размяна на реплики между представители на различни институции във връзка със съдебната реформа във вида, предлаган от министър Христо Иванов и защити реформата, като настоя за повече диалогичност.

Днес правосъдният министър Христо Иванов коментира, че няма диаметрални различия с главния прокурор Сотир Цацаров и допълни, че разговорът, който върви в медиите, не е между него и Цацаров, нито между него и Висшия съдебен съвет, а е с българското общество. По думите му демонстрациите вчера пред Съдебната палата са сигнал, че трябва много по-ясно да се демонстрира волята за реформи и по-фокусирано да се дебатират аргументите и контрааргументите. Правосъдният министър каза още, че очевидно има хора, които нямат интерес от промени, но все пак, според него, не е здравословно да се мисли, че има координирана атака срещу реформата.

“Бих искал разбира се да благодаря на хората, които изказват подкрепа, но искам да благодаря и на хората, които макар да ми искат оставката, също се обявяват за съдебна реформа, независимо защо са там или не. За мен знакът е ясен, обществото иска тези промени, иска промени в съдебната власт. Лошото е, че очевидно не успяваме да излъчим, всички, достатъчно ясна воля за тези промени и това кара хората да се изнервят и да реагират”, каза още министър Христо Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.