Христо Иванов: Не ни трябва безконтролна прокуратура

Прокуратурата не бива да получава прекалено големи правомощия за намеса в граждански дела, а да заработи ефективно по наказателните. Това коментира по БНР министърът на правосъдието Христо Иванов. По думите му, “трябва да се придвижим колкото се може по-далеч от прокуратурата, която е безконтролна, която има свръхправомощия да се меси в гражданския оборот, в отношения, в които няма какво да прави гражданското обвинение”. Според министъра държавното обвинение трябва да се интегрира “в някаква система за демократичен контрол и отчетност”, без да се компрометира неговата професионална независимост.

Министър Иванов не смята, че има опит да се бламира съдебната реформа от страна на ГЕРБ, а по-скоро е било недооценено как ще прозвучи това. Но на централните политически въпроси на реформата не може да бъде отговорено без промени в Конституцията. А централният политически въпрос на съдебната реформа е един – как да имаме прокуратура, която е ефективна, която е фокусирана наистина върху наказателното производство, и как тя да бъде достатъчно имунизирана от изкушения да се включва по един или друг начин в политическия живот и разпределението на властовия ресурс в страната.

Необходимо е също прокуратурата да носи отговорност за несправянето с важните дела, каза Иванов.

Съдебната реформа може да бъде завършена само с промени в Конституцията, но за момента политическа воля за такива промени липсва, изтъкна министърът на правосъдието.

“По отношение на съдебната система – невинни няма. Нито в ръководството на съдебната власт, нито в парламента. Така че въпросът е все пак да стигнем до някакъв резултат. Очевидно няма политическа воля да се повдигне темата за промени в Конституцията по достатъчно сериозен начин, но и има доста неща, които могат да се направят на законодателно ниво. Нека да ги свършим тях и вече ще видим от там нататък как продължаваме”, каза Христо Иванов. Според министъра на правосъдието, въпреки всичко, което се изприказва по отношение на стратегията за съдебна реформа, че тя е достатъчно конкретна, че да позволява на депутатите в очертаните от нея рамки да предлагат конкретни алтернативи.

Моята отговорност е да направя всичко възможно да има реформа. И дори това да не е пълната реформа, която трябва да се случи, да придвижим ситуацията от мъртвата точка, в която е, заключи министърът на правосъдието Христо Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.