Христо Иванов: Не можем да позволим ситуацията в СГС да стихне

„Съдия Ченалова непрекъснато прави намеци, че ще започне да говори – очевидно онова, което наричам „мръсно бельо”, е факт”. Така министърът на правосъдието Христо Иванов коментира в предаването на bTv “Лице в лице” казаното по-рано днес от Румяна Ченалова след като в САС бе потвърдена мярката й за неотклонение “парична гаранция от 8000 лева”. Според министъра обвинението срещу Румяна Ченалова е „случай на един български гражданин”, но и случай, който е предизвикателство за институциите, тъй като касае и засяга и СГС, и ВСС, и прокуратурата, и Министерството на правосъдието. По думите на Христо Иванов, “трябва да се обясни какво се крие зад отделните факти в обвинението и да се отговори на въпроса дали има системна корупция в Софийския градски съд”.

„Не можем да позволим ситуацията в СГС да стихне. Отговорност трябва да се носи и за това защо толкова години никой не е забелязал тези факти, иначе ще стоим в тази ситуация на безнаказаност, която провокира огромно недоверие”, допълни министърът на правосъдието. Христо Иванов изтъкна също така, че съдебната реформа няма да се изчерпи, когато пакетът от конституционни промени бъде приет, защото става въпрос за промяна на 1/3 от държавната власт. Очаквано министърът защити идеята за разделянето на ВСС на две колегии.

„Не сме се отказали от това цялата прокуратура да започне да работи по-добре, постепенно, без шокови терапии. Всички видове престъпност трябва да получават еднакво сериозен отговор”, каза още Христо Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.