Христо Иванов: Изключително добър междинен резултат, но и театро

Изключително добър междинен резултат. Така министърът на правосъдието Христо Иванов коментира по БНТ обявеният като “исторически” компромис за реформите в съдебната система, свързани с промени в Конституцията. В предаването “Денят започва” Иванов, когото мнозина, най-вече в Реформаторския блок, наричат “двигател на съдебната реформа”, се аргументира, че постигнатото е добро защото е съхранено ядрото на предложенията за промени, а е “междинен резултат” защото, “между двете четения (първо и второ четене в НС) трябва да се върнем към някои от процедурите, които бяха отхвърлени.

Запитан чувства ли се “предпазен” от диалога между политическите партии, министърът каза, че това което е липсвало през последните месеци е било лидерският дебат и точно това се е случило в последната седмица.

“Всичко се случи тогава, когато трябваше да се случи. Въпросът е друг. Ясният лидерски ангажимент на премиера, тази огромна негова ангажираност, наистина беше решаващ фактор и аз тук трябва да му благодаря. По същия начин – огромната ангажираност на Радан Кънев също изигра своята роля”, изтъкна Христо Иванов. След което министърът на правосъдието подчерта и ангажираността на президента Плевнелиев и на международната общност в България.

Министър Иванов остана верен и на характерната за него ексцентричност в редица оценки и коментари на събитията около съдебната власт и реформите в системата.

“Тези сценични ефекти с ваденето на някакви законопроекти и заменянето на един с друг, сравняването на текстове, предполагам, че са неизбежна част от политическото театро…”, заяви министърът, който премиерът извади от заключителната част на политическите консултации. По думите на Борисов това е така, за да бъде предпазен Иванов и да не му се “нахвърлят”…

Според правосъдният министър двете гилдии – на прокурорите и на съдиите – няма да се капсулират, защото се запазва “парламентарната компонента”, т.е. в бъдещите прокурорска и съдийска колегии на ВСС от парламента ще бъдат избрани съответно 6 прокурори и 5 съдии.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.