Христо Иванов: Имаме сигурни 160 гласа за промените в Конституцията

В Народното събрание се състоя председателски съвет преди предвиденото за днес гласуване на първо четене на промените в Конституцията. В съвещанието участва и премиерът Бойко Борисов, както и министърът на правосъдието Христо Иванов.

Оптимист съм, че всички политически партии разбраха колко е важно и ще подкрепят закона на първо четене, коментира Бойко Борисов пред парламентарните репортери. От своя страна правосъдният министър Христо Иванов коментира, че имат сигурни 160 гласа за конституционните промени, които са и минимално необходимите, за да продължи процеса. „Въпросът е да получим 180, които ще осигурят бързо протичане на процеса с оглед да имаме резултат преди януарския доклад на ЕК”, изтъкна Иванов, цитиран от “Фокус”. Министърът потвърди, че апелът по време на председателския съвет е бил „Моля подкрепете по принцип”, което по никакъв начин не обвързва парламентарните групи, които декларират несъгласие с отделни текстове от проекта и най-вече с разпределението на квотите в двете колегии на ВСС. Христо Иванов изтъкна, че тези формации ще могат да внесат своите поправки между двете четения, когато ще бъде проведен разговор за различните варианти и решения.

Към момента подкрепа за конституционния проект са заявили от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ.

Румен Петков от АБВ даде да се разбере, че ще подкрепят промените в Конституцията на първо четене, въпреки своите несъгласия.

“Ние ще дадем политически знак за волята си за съдебна реформа, но продължава да няма отговор от вносителите какво точно ще последва за съдебната система”, каза депутатът.

По-рано днес председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ призна, че са възможни редакции на конституционните промени, ако не се съберат 180 гласа на първо четене, но също демонстрира увереност, че законопроектът ще събере нужните 180 гласа.

Пред радио “Фокус” Данаил Кирилов каза още, че депутатите от ГЕРБ имат готовност да преминат към обсъждането и на законопроектите за промени в Закона за съдебната власт, включително и двата основни процесуални кодекса – гражданския и наказателно-процесуалния.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.