Христо Иванов е против пълното премахване на имунитета

“Аз не бих подкрепил пълното премахване на депутатския имунитет. В една млада демокрация това не бива да се прави с лека ръка. След като опитни парламентаристи повдигат въпроса за имунитета, значи има какво да се прецизира от процедурна гледна точка и от гледна точка на обхват на текстовете, които в момента стоят в Конституцията. Нека да видим какви предложения ще има”. Това съобщи на влизане в сградата на ВСС министърът на правосъдието Христо Иванов във връзка с провежданите по инициатива на ГЕРБ консултации за промяна в члена от Конституцията, регламентиращ имунитета на народните представители. Според Христо Иванов, твърда позиция по въпроса би могло да се заеме, едва след като бъдат чути всички аргументирани предложения. Във връзка с действията на лидера на ПП Атака Волен Сидеров във НАТФИЗ през изборната нощ, той заяви: “За мен е важно, че виждаме достатъчно фокусирана и бърза реакция на институциите и от страната на прокуратурата, и от страна на парламента”.

Христо Иванов коментира и нашумялата тема за заплатите на магистратите и опитите на финансовия министър да не се съобразява със закона, който индексира тези заплати в съответствие с инфлацията.

“Многократно съм заявявал, че не бива да се създават най-малките съмнения, че заплатите в съдебната власт ще зависят от изпълнителната власт или от мнозинството в парламента”, коментира министърът на правосъдието. По думите му, заплатите на магистратите трябва да се определят по начин, който не зависи от изпълнителната власт, но същевременно да бъде достатъчно предсказуем и стабилен.

“Ако ще се предлага някакво преосмисляне на конкретната формула, то не бива да отстъпва именно от тези елементи. Предполагам, че тепърва ще дебатираме това пред парламента”, обясни още министърът на правосъдието.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.