Христо Григоров: Бежанците у нас живеят под нормалните човешки стандарти

„Двата стационара – във Военна рампа и във Враждебна са съвсем нови центрове, създадени да поемат нарастващия поток от бежанците. Това, което видяхме и във Военна рампа, и във Враждебна, за голямо съжаление не отговаря на нормалните човешки стандарти”. Това казва председателят на БЧК Христо Григоров в интервю за агенция „Фокус”, след като вчера посети двата центъра за бежанци заедно с еврокомисаря Кристалина Георгиева. Христо Георгиева посочва, че ние не сме още в една сериозна хуманитарна криза. По думите му, ако направим един анализ – в Гърция са 420 000, в Турция са над 600 000, в България те са около 3-4 хиляди, така че ние не можем да говорим за нещо много сериозно и голямо.

„Тук не се касае само затова да бъдат нахранени, да бъдат стоплени, да бъдат облечени. Тук се касае, затова че 2/3 от тези хора са деца. Тези хора, въпреки че една голяма част от тях искат да се върнат в собствената си страна, тези, които ще останат по-трайно трябва да бъдат обучени, те трябва да влязат и да се интегрират с нашите дечица, за да може да се спасят от лошото влияние на улицата”, казва Христо Григоров. Председателят на БЧК апелира да бъдем съпричастни, да бъдем търпеливи, да протегнем ръка на тези нещастни хора, защото в крайна сметка ние сме цивилизовани.

„Аз, обаче мисля, че както преди години сме помогнахме на евреите, както преди години ние помогнахме на арменците, както преди години ние успяхме да приютим десетки, стотици хиляди българи, изгонени от Македония и от Беломорска Тракия и сега ние ще покажем, че този народ заслужава уважение, защото тези хора имат нужда от топлина и човещина”, посочва Христо Григоров и апелира да помогнем на бежанците.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.