Хомосексуалисти от Европейската агенция за лекарства не искат в България, защото правата им ще бъдат ощетени

Хомосексуалните служители на Европейската агенция по лекарствата се притесняват, че правата им ще бъдат ощетени, ако тя бъде преместена в някоя от шестте европейски държави, които не признават еднополовите бракове. Това стана ясно по време на обсъждането на кандидатурата на България за домакин на агенцията, която трябва да промени местоположението си от Лондон в друга европейска държава, след като Обединеното кралство напусне ЕС през 2019 г.

София и още 18 града в Европа се състезават за домакинството на една от най-големите и престижни европейски агенции, която се занимава с лицензирането на лекарства и медицински продукти в ЕС.

Служителите са изпратили писмо до eврокомисията и до медиите, в което изразяват притесненията си за правата си в 6 държави, които се състезават за домакинството, сред които и България. Кандидатурата на страната ни беше представена днес в Постоянното представителство към евроинституциите в Брюксел от зам.-министъра на здравеопазването Мирослав Ненков и от зам.-кмета на София Дончо Барбалов.

“Българите сме отворени хора. Винаги сме живели на кръстопът в Европа и смятам, че хората с различна сексуална ориентация не са дискриминирани у нас”, заяви зам.-министърът.

Той подчерта, че хомосексуалните всяка година провеждат своя парад в София и не са обект на несправедливост.

Кандидатурата на България залага основно на цената за издръжката на агенцията и на искането за справедливо разпределение на европейските агенции из ЕС. Според правителството, за европейския бюджет ще бъде най-евтино да пренесе агенцията в София, а справедливостта изисква България да получи поне едно домакинство – 10 години след влизането си в Съюза.

Според зам.-министър Ненков, България е готова да вдигне специална сграда в “София Тех Парк” в столицата, според параметри, зададени от самата агенция, с площ между 30 000 и 40 000 квадратни метра и да я предостави безплатно за ползване през първата година. Освен това, столицата е готова да задели един медицински център, който да обслужва само служителите и техните семейства.

Мирослав Ненков заяви, че здравната система в България “не е толкова лоша” и направо “чудесна за парите, които инвестираме в нея”. Той изтъкна, че в София има 29 болници, 9 от тях – университетски, и че спешната помощ е напълно безплатна.

На семействата ще бъде дадена възможност да работят в София, а на децата – достъп до училищата – държавни и частни.

Като предимства на София се изтъкват още евтиният градски транспорт, наличието на 12 000 хотелски стаи и работна сила, от която 60% владее чужди езици. България се промотира и с близостта си до три планини и две морета, както и с възможностите за ски и голф, и със слънчевото време.

По данни на зам.-министър Ненков кампанията за българската кандидатура струва “по-малко от 50 000 евро”.

След 10 дни Европейската комисия ще оцени 19-те кандидатури за домакин на ЕМА по 6 предварително зададени от европейските лидери критерии. Те са свързани с качеството на живот, свързаност с Европа, достъп до международни училища и до работа за семействата на служителите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.