Холандският посланик с лобистки натиск върху транспортното министерство

Холандски компании с усиленото лобиране на своя посланик се опитват да получат договор за извършване на услуги по търсене и спасяване, информира klassa.bg източник от транспортното министерство. Асоциацията на собствениците на корабни влекачи, доминирана от холандската „Мултрашип“ усилено атакуват ведомството на Ивайло Московски за да получат договор за т.нар. „дежурен спасителен влекач“. В същото време министерството разполага със собствени влекачи – „Перун“ и „Мизар“. В момента те са прехвърлени на ДП „Пристанищна инфраструктура“, като за да влязат отново в експлоатация са необходими възстановителни  ремонти и осигуряване на екипаж.
Основната теза на холандците е, че закупуването и ремонт на спасителни средства от българска страна ще натовари държавния бюджет. В същото време те предлагат да „усвоят“ тези средства, като  извършват дежурства с влекачи, чието основно предназначение е да извършват провлачване.
Притеснителното е, че проектът за „дежурен спасителен влекач“ се държи скрит не само от обществото, но и от морските специалисти. На специална закрита среща под патронажа на холандския посланик в началото на юни бяха допуснати само членовете на асоциацията и ръководители от ИА „Морска администрация“ и Гранична полиция, със специални условия против изнасянето на информация (срещата се проведе по правилото „Чатъм хаус“, което въвежда подобни ограничения). Екипът на „Класа“ бе любезно изгонен от секретаря на асоциацията г-н Калин Борисов, който ни обеща, че презентациите от срещата ще бъдат публикувани на страницата на сдружението. Което и до момента не е станало.
Основният проблем пред сключването на договор за „дежурен спасителен влекач“ и източването на средства от бюджета е съществуването на спасителния кораб „Перун“. Като специализиран многофункционален плавателен съд, неговото основно предназначение е търсене и спасяване и за гасене на големи морски пожари, но освен това той може да влиза в горящ разлят нефт на морската повърхност и куп други специализирани работи.  „Перун“ може да оказва помощ и на подводници, да извършва технически и водолазни работи на дълбочина до 60 метра.
В последните години бяха направени опити за тайна продажба на „Перун“, като куриозното бе, че му бе направена „оценка” за смешните 50,000 евро, а реалната му цена дори в сегашното му състояние е около десет милиона. Продажбата бе  предотвратена благодарение на варненската морска общественост и на изнесените данни за злоупотреби в медиите. Още с идването на ГЕРБ на власт тогавашният транспортен министър Александър Цветков заяви, че далаверите с "Перун" отиват в прокуратурата. Резултат от това все още няма.
Новото ръководство на транспортното министерство  направи опити да се намерят средства и „Перун“ да бъде възстановен. Въпреки това по информация на „Класа“ ремонтът е блокиран заради намесата на лоби в  транспортното министерство. По този начин се продължава с политиката на бившето ръководство на морската дейност в лицето на бившите директор Николай Апостолов и министър Петър Мутафчиев, които със своето бездействие обслужиха чужди интереси и досъсипаха спасителната дейност по море.
За разлика от България, където намесата на един чужда компания и нейното лоби блокира морското спасяване, в голяма част от черноморските и балтийски страни се полагат сериозни грижи по възстановяване и модернизацията на тази дейност на принципа „три в едно” (хуманитарно и търговско спасяване и ликвидация на разлят нефт) . Сред страните, които в последните 2 години въведоха в експлоатация специализирани кораби, включително и от типа на „Перун“, са Русия, Естония, Украйна, Румъния и Полша. В коментар за “Класа“ от полската морско спасителна служба се похвалиха, че от пролетта в експлоатационна служба е приет нов    специализиран спасителен кораб. Техниката е доставена по линия на европейските присъединителни фондове, като цената на един кораб е около 8 милиона евро. От тях националното съфинансиране е около  15%. Специализираният съд е третия, доставен на Полша по тази програма.
Тази година държавата бе разтресена от редица бедствия – земетресения, наводнения, пожари, атентат. Те показаха за пореден път, че държавата ни до голяма степен е неподготвена за кризисни ситуации. Нужен ли е пореден морски инцидент с жертви, за да се сетят отговорните институции, че човешкият живот е по-важен от финансовите интереси на чиновници по различни етажи на властта? Още повече, че рано или късно всеки си понася отговорността, коментираха експерти от бранша.

 


„Перун“ е бил използван за наркотрафик?


Двама от собствениците на скандалната „Интернет агенция“ – Валентин Михалков и Александър Александров се намират в затвора в Дубай с присъди за трафик на опиати, научи „Класа“. Фирмата с капитал от едва 5000 лева получи кораба от под наем за смешна сума, която в крайна сметка така и не плати на държавата. Тогавашният министър Мутафчив, както и шеф на „Морска администрация“ Николай Апостолов направиха всичко възможно да покричт инцидента със задържането на кораба в Дубай.
Информация за ареста и присъдите на Михалков и Александров „Класа“ получи още преди 3 години. Потвърждение така и не можахме да получим от Външно министерство и консулска служба, тъй като тя можела да се предостави само на роднини.

 

klassa.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.