Хиляди трактори отново тръгват към София

От 18 до 22 февруари земеделските производители ще излязат на национален протест в столицата заради неизплатени евросубсидии за 2012-та година, които държавата трябваше да преведе по сметките на фермерите до края на миналия месец. Това съобщи пред „Дарик” председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. По-рано през деня министърът на земеделието Мирослав Найденов се извини на земеделците за забавеното изплащане на субсидиите, на което зърнопроизводителите отговориха, че извинението е „необходимо, но недостатъчно условие", за да седнат всички на масата за преговори.

Ангел Вукодинов уточни, че над 83 хиляди са засегнатите земеделци, които чакат парите си от правителството. По думите на Вукадинов „Националната асоциация на зърнопроизводителите организира национален земеделски протест срещу лъжите и политиката на правителството в земеделието".

Всичко това – забавените плащания и заплахата хиляди трактори да блокират София за седмица – се случва, тъй като държавната хазна е празна.

Министър Мирослав Найденов го каза на земеделците в прав текст: В момента няма налични приблизително 1 млрд. лева, които да бъдат заделени за земеделските субсидии. Министърът призова за разбиране и обясни, че в началото на година са платени близо 2 млрд. лв. по така наречения „заем на Милен Велчев".

Извинявам се от името на правителството за това, че не успяхме да изпълним поетия ангажимент и да платим субсидиите до 31 януари, каквото бе първоначалното ни намерение, каза Найденов.

Зърнопроизводители приеха извинението, но заявиха, че няма да отстъпят от решението си за протести. Ангел Вукодинов посочи, че земеделците са чували досега много срокове, но нито един не е изпълнен.

Кабинетът трябваше да изплати до края на миналия месец близо 1 милиард лева евросубсидии за 2012-та година. Субсидиите трябва да бъдат разпределени между 83 хиляди земеделски производители. Парите се изплащат от държавния бюджет, а в рамките на 45 дни се възстановяват от ЕС.

 

На снимката: Това вече се е случвало – трактори пред храма "Св. Александър Невски". Исканията са същите…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.