Хиляди се простиха в храма „Ал. Невски“ с президента Желев

В храм-паметника „Свети Александър Невски“ негово светейшество българският патриарх Неофит отслужи опелото на починалия в петък президент Желю Желев. На опелото и последвалото поклонение присъстваха президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов, премиерът, председателят на Нарадното събрание, министри, депутати и дипломати, както и президентите на Македония, Албания, Косово, председателстващият на Босна и Херцеговина, началникът на кабинета на полския президент, заместник председателят на парламента на Украйна, бившият румънски президент Емил Константинеску.

„В днешния ден, когато цяла България е в траур, ние прекланяме глави пред личността на един човек, който с честността си, добротата и скромността остави пример за всички нас в най-новата история на страната ни. Държавникът-демократ, финософът и човекът Желю Желев, който мислеше винаги като обединител на нацията, надмогнал партийната дребнавост и политическите боричкания, той показа на всички ни своята справедливост и загриженост към народа, църквата и отечеството. Доктор Желю Желев остана в историята на държавата ни, не само като първия демократично избран български президент, но и като личност показала своята дълбока хуманност в трудното време на тоталитарното общество, а по-късно и през неспокойния период на прехода към демокрация. Поклон и вечна памет пред личността и достойноството на незабравимия демократ и държавник д-р Желю Желев“, заяви в траурното си слово патриарх Неофит.

В своето прощално слово президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че ще помним д-р Желев като един от най-смелите и сърцати борци за свобода и демокрация, като символ на мирния преход, толерантността и търсенето на национално съгласие.

Като първи демократично-избран президент на България, Желю Желев изигра изключителна роля изграждането и укрепването на президентската институция, за утвърждаването й като център на стабилност, идеалогичност в бурните времена на прехода, изтъкна Росен Плевнелиев.

Президентът Желев формулира цивилизационния избор на България – да се върне в семейството на европейските народи. Това каза президентът Петър Стоянов на поклонението.

Според премиера Бойко Борисов, президентът Желев трябва да бъде запомнен с това, на което е искал на ни научи – да не си пречим, да не допускаме етнически конфликти и да живеем в добросъседство.

Погребението на д-р Желев ще се състои утре в Боянските гробища, в тесен семеен кръг.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.