Хиляди българи излязоха на шести пореден протест

Няколко хиляди души се събраха на протеста в столицата. Както и в предходните дни, се чуха скандирания „Червена мафия" и „Оставка". Много хора отново дойдоха с децата си. Около фонтана при президентството протестиращите бяха отцепили района и оформиха нещо като детски кът, където децата играеха и се забавляваха.

Протестиращите заявиха, че не искат повече да ги управляват партиите, които в момента са представени в парламента, и настояват за нови лица в политиката.

На площада бяха поставени два огромни бели листа с изписани два въпроса върху тях. Първият – „Как може да се промени политическото статукво в страната?". Така всеки гражданин, който имаше идеи, можеше да ги напише с маркер на листа.

Вторият въпрос беше „Кои са причините да остана в България?". Много млади хора на възраст между 20 и 30 години се редиха на опашка пред белия лист, за да отговорят на въпроса.

Както в предходите дни, протестиращите се изтеглиха към сградата на парламента,  а след това – към Орлов мост. Традиционно, протестиращите се отправиха и към централите на парламентарно представените партии. Най-бурни бяха скандиранията пред офиса на БСП.

Във Варна протестът приключи към 20:30 часа. Около 300 недоволни граждани се събраха пред общината. За разлика от предходните дни, там нямаше засилено полицейско присъствие. Демонстрантите се обявиха срещу олигархията. Протестиращите се придвижиха към централата на ДПС, където се изви кръшно хоро. След това преминаха през централата на БСП, където изпяха българския химн, а пред офиса на "Атака" протестиращите демонстративно обърнаха гръб. Върху плакатите на гражданите се виждаха надписи „Аман от политици-клептомани" и „Не съм платен, мразя ви безплатно". Протестът премина спокойно. В шествието на гражданите се включи и оркестър – с гайда и тъпани. Много от протестиращите бяха довели и децата си.

В Пловдив протестът също премина спокойно, без провокации и инциденти, като в него се включиха около 1500 – 2000 души. От общината те преминаха по главната улица и скандираха пред централите на „Атака" и ДПС. Пред централата на БСП те залепиха некролози заради "политическото самоубийство" на столетницата. Протестиращите заявиха, че опелото ще се извършва всеки ден от 18:30.

Във Велико Търново протестът беше доста по-малоброен – около 30 души се събраха, като обясниха, че отстояват ценности, а не интереси. Протестиращите настояха за оставката на кабинета, промени в Изборния кодекс и предсрочни избори.

Около 30 души се събраха на мирен протест пред храм "Свети Георги" в Добрич. Оттам хората направиха шествие до областната управа и до местната централа на БСП. Протестиращите скандираха "Мафията вън!", "Нов изборен закон", "Разваляме седенката" и др. Те приканиха хората от препълнените кафенета в центъра на Добрич да се присъединят към тях, но без успех.

Само 30-тина души излязоха днес пред сградата на Общината и в Стара Загора, за да заявят за пореден път исканията си. „Хората са много объркани. А и може би се надяват управляващите най-накрая да направят това, което иска народът". Така протестиращите обясниха липсата на граждани на площада. Старозагорци се надяват промените да не са само козметични, а реални. „Надяват се и си мислят, че българският народ е същият като преди 20 години – с тази наивност, с която влязохме в демокрацията. И така вярват, че ще могат пак да ни излъжат. Политиците изобщо не са наясно какво е реалното положение на хората. Да отидат да видят как живеят децата и старците в домовете, как оцеляват пенсионерите", настояха протестиращите.

Около 30 човека се събраха и в Сливен при поредния ден на протести в града, започнали срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и прераснали срещу олигарсите и правителството „Орешарски". Митинг шествието отново започна от площад „Добри Желязков", премина през централата на БСП и се спря пред сградата на Областна управа, където скандиранията бяха „Мафия" и „Оставка". След това протестът продължи през ларгото до офиса на Движението за права и свободи. Тук протестиращите викаха: „ДПС вън!".

(Дарик)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.