Херман ван Ромпой отмени среща с Владимир Путин

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отмени насрочено за сряда посещение в Москва, където трябваше да обсъди с президента Владимир Путин кризата в Украйна, съобщи bTv, като се позова на информация на Франс прес. В нея се цитира източник от ЕС, който казал, че визитата бе отменена, защото руснаците я разгласиха.
Редица европейски източници увериха, че визитата трябвало да остане поверителна, но руската страна я разкрила. „ЕС реши това посещение да не се състои при тези условия”, обясни един източник, като подчерта, че целта е била „потвърждаване на отхвърлянето на анексирането” на Крим от страна на ЕС и „дискусии за деескалирането и превенцията на нови дестабилизиращи инициативи”.
„Председателят Ван Ромпой няма да посети Москва утре. Той ще е в Брюксел и ще подготвя европейската среща на върха в четвъртък и петък”, бе единственото изявление на обкръжението на Ван Ромпой.
„Беше важно някой да разговаря пряко с Путин и най-подходящият човек беше председателят на Европейския съвет”, подчерта друг европейски представител.
Постоянното представителство на Русия в ЕС не потвърди информацията, че Херман ван Ромпой е трябвало да се срещне с руското политическо ръководство в сряда в Москва, предаде ИТАР-ТАСС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.