Хасан Адемов: Вероятно ще има коледни добавки към пенсиите до 200 лева

Коледни добавки за пенсионерите най-вероятно ще има, но вероятно те ще са за хората с най-ниски пенсии. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов при сутрешното си участие в Нова телевизия.

Запитан дали ще има коледни добавки и ако да, за кои групи, Адемов отговори: Вероятно ще се търси възможност  за намиране на допълнителни 35 – 40 млн. лв., които могат да гарантират коледна добавка до 50 лв. на тези, които получават пенсии в размер до 200 лв., каза Адемов и уточни, че според разчетите около 800 000 пенсионери ще могат да се възползват от тази коледна добавка.

Социалният министър потвърди, че от догодина се връща така нар. Швейцарско златно правило за осъвременяване на пенсиите.

„Минималната заплата е тази, която трябва да осигурява минимална покупателна способност”, коментира Адемов. Министърът призна, че колкото и да се увеличи минималната заплата, дори да стане 450 лв., каквото е обещанието за края на мандата, тези пари ще бъдат недостатъчни (за нормален живот), но така или иначе трябва да има съобразяване с икономическите реалности в страната. В тази връзка Адемов не даде гаранции, че обещаното повишаване от 1 октомври с 20 лева до 330 лева месечно ще се случи, въпреки че е записано в програмните документи на правителството.

„Ще направим всичко възможно това да се случи, но това зависи от дискусията в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ние трябва да чуем аргументитите и на работодателите, и на работниците, защото държавата в този тристранен деалог е арбитър. И ако аргументите в една или друга посока надделеят, от това ще зависи решението”, обясни министър Адемов.

Според министърът на труда и социалната политика първите стъпки на правителството са обнадеждаващи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.