Хардлайнери от РБ ще преговарят с ДПС за подкрепа на реформите

Фондът за лечение ще разглежда молби в срок, обеща Москов

По-малко от денонощие след като премиерът Борисов поучи реформаторите, че не могат да наричат опозицията “мафия” и “престъпници” и после да очакват подкрепа за реформите – примерно за промените в Конституцията – от Реформаторския блок показаха, че са чули Борисов и ще се вслушат в съветите му.

Разговор с ДПС за промяна на Конституцията е възможен, заяви в студиото на Нова ТВ министърът на здравеопазването Петър Москов. От думите му стана ясно, че още днес представители на ГЕРБ и на Реформаторския блок, сред които и самият министър Москов, ще се срещнат с ДПС. Разговорите са по инициатива на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, а лидерът на ДПС Лютви Местан е откликнал на поканата.

“И ГЕРБ, и РБ, и подкрепящите коалицията партии искат да проведат съдебната реформа. За да се случи това нещо, важна част е да минат конституционните промени. Ако за това е нужно промяна на тона, на начина на разговора, то той трябва да бъде променен”, коментира Петър Москов. Той подчерта, обаче, че това не означава смяна на позициите – нито на неговите собствени, нито тези на РБ и на ГЕРБ, уточни той. По думите му, тежко е когато трябва да прехапваш себе си, за да постигнеш определена цел. “Но затова хората са гласували доверие на мен, на Радан (Кънев), на Борисов”, обясни промяната Москов.

“Има приоритет и той е провеждането на съдебната реформа и промяна в Конституцията. Конструктивен диалог от страна на РБ ще има, стига тонът на РБ да не е само повод за отказ. Тогава ще стане ясно, че всъщност има нежелание или фалшива евроатлантическа ориентация”, констатира Москов. Той коментира и разпространените в София плакати със снимки на Радан Кънев, Христо Иванов и на Петър Москов и надпис „Психодесни”.

“Някой така си представят света, така го правят. Но дори и от естетическа гледна точка е нелепо”, каза Москов. – “Всеки трябва да се определи – днес и през следващите дни, категоричен бе той и призова за връщане на разговорите на масата без епитети.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.