Харчим за почивка по 320 лв. на човек

Българинът харчи средно по 160 евро или по около 320 лева на човек за почивка или ваканция, показват данни от анализ на Евростат за средните харчове на европейците по време на отпуски или почивки през 2015 г. Средно за ЕС показателят за ваканционните харчове е 320 евро на човек.

Според данни на НСИ пътуванията на българите през 2015 г. са били концентрирани изключително в страната – около 80%. Около 15% от сънародниците ни са пътували в чужбина, а близо 5% са предприели смесени пътувания – в страната и в чужбина.

Преобладаващата възрастова група българи, която пътува, е била на възраст 25-44 години. По-голямата част от лицата на възраст над 15 г., които са пътували в страната или в чужбина (над 70%) – са посочили като цел “почивка или екскурзия”.

Средният разход на едно лице при пътуване в България, е бил около 320 лева, а за пътуване в чужбина са били необходими около 500 лв. средно на човек, показват данните на НСИ.

Същевременно, пак според данни на НСИ, през 2015 г. около 60% от сънародниците ни не са били в състояние да си позволят едноседмична почивка извън дома. В подобна ситуация са се намирали близо 4 млн. българи, според родната статистика.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.