Харалан Александров: Ще има още прояви на етническо насилие

От години говорим, че нараства напрежението, че конфликтите са неизбежни, че е почти сигурно, че ще бъдат етнизирани, защото присъствието на гета в тъканта на нашето общество, по този ужасяващ начин, по който си седи ромската бедност и всички произтичащи от нея злополуки и нещастия, деградация и безперспективност, неизбежно води до конфликти. Това е банално. И винаги има нещо по-важно – има избори, има реформи, някакви велики неща, които трябва да се правят, и всички успяват удобно да си затворят очите и да се дезангажират от този проблем.

Това коментира в студиото на ТВ7 социалният антрополог Харалан Алексдандров по повод случилото се в Гърмен. Той не скри притеснението си, че този конфликт е начало на дълъг процес и апелира този път да се стреснат достатъчно всички, които все още имат някакъв достатъчен ангажимент и някакъв остатъчен капацитет по силата на ролите, които заемат. По думите на Харалан Александров, цари пълна безпомощност и некомпетентност по отношение на проблемите, свързани с бедността и с произтичащите от нея конфликти.

Журналистът Иво Христов на свой ред обвини неолиберализма.

Обществото, което градим последните 25 години – така наречения неолиберализъм, поражда, бълва излишни хора, засилва социалните неравенства, поляризира обществото и създава опасна пропаст и все някога между полюсите прехвърчат искри, коментира Иво Христов. Той даде пример с Франция, където младежи избират джихадизма за своя кауза, тъй като са лишени от всякаква друга етика и социална перспектива. По думите на Христов консуматорските общества раждат уродливостта, която се наблюдава в подобен избор.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.