„Хънт ойл“ също обмисля участие в конкурсите „Терес“ и „Силистар“

Частната газова и нефтена компания „Хънт ойл“ от щата Тексас проявява сериозен интерес към проучването и търсенето на газ и нефт в българските блокове в Черно море. Компанията има няколко сондажа в Румъния, където разполага с офис и специалисти геолози, които са запознати с възможностите и спецификата на черноморския басейн и най-вероятно ще се участват в конкурсите за „Терес“ и „Силистар“. Това съобщи директорът по международните проекти в „Хънт ойл“ Джеймс Травис по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгар­трансгаз” Делян Димитров в Хюстън (Тексас, САЩ).

Българската делегация запозна представителя на „Хънт ойл“ с параметрите на двата блока „Терес“ и „Силистар“, както и с процедурата за участие в конкурса и с възможностите за издаване на разрешително за търсене и проучване на газ и нефт в Черно море.

„Обмисляме участие в конкурсите, защото сме удовлетворени, че критериите за оценка на офертите са 100% обективни и проверими, тъй като се базират единствено на количествени показатели от офертите. Това гарантира голяма прозрачност на тръжната процедура и обективната оценка на офертите на всички участници“, коментира още директорът по международните проекти в „Хънт ойл“. Джеймс Травис подчерта също, че от компанията са се запознали с българското законодателство и смятат, че то предоставя добри възможности пред международните компании. Развитата газопреносна инфраструктура на страната също би била в помощ на компаниите във фазата на добив на газ от Черно море, смятат още от „Хънт ойл“.

В САЩ българската делегация има среща и с представители на компанията „Ноубъл Енерджи“, която е открила и оперира най-голямото дълбоководно находище на газ в света в Средиземно море. „Ноубъл Енерджи“  проявява интерес да разшири дейността си с проучвания в Черно море. Това съобщи регионалният мениджър по проучванията за Европа, Азия, Австралия и Южна Америка в „Ноубъл Енерджи“ Тифани Хопкинс. Срещата се проведе в новоизградената централа на американската компания в Хюстън.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.