Хампарцумян: Цв. Василев като че ли праща заплашителна “телеграма” на Иван Искров

Банкерът Цветан Василев най-вероятно е злоупотребил с приятелството си с гуверньора на БНБ Иван Искров по повече от един начин. Това бе коментарът на изпълнителния директор на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян пред bTv, след като по медии бе разпространен музикален клип, на който се вижда как Василев и Искров в приятелска прегръдка пеят в дует песента „Назад, назад, моме Калино”. По-късно от БНБ бе разпространен коментар, в който се казва, че “събития с неофициален характер” не влияят на позицията и работата на гуверньора на Централната банка Иван Искров. Междувременно се разбра, че записът е направен в механа в началото на 2014 г.

Според Хампарцумян видеото е вид телеграма, или поне изглежда като такава, идваща да обяви, че Василев разполага с компрометираща информация, която може да бъде споделена.

„Ако някой знае за престъпление и не го сподели с институциите, то това само по себе си е престъпление. Да знаеш за престъпление и да не го съобщаваш, не е особено етично и не е законопослушно”, коментира Хампарцумян. По думите му, ако не се бяха случили нещата с КТБ, „този клип щеше да има стойност за фамилни архиви. В момента е обект на публично внимание заради нещата, които са се случили предполагаемо след това”.

Хампарцумян добави още един акцент: „Въпросът е дали обществото трябва да бъде подчинено на това, което му подават хора в затруднено положение, или да се увеличат усилията, за да се разбере какво е станало в КТБ, да се концентрираме върху факта, че с огромен публичен ресурс беше злоупотребено”.

Преди ден мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев публикува поредно писание на личния си сайт, където многократно до сега критикува ръководството на БНБ и лично Иван Искров, както и работата на редица български институции, в т. ч. съдебната система и прокуратурата. Този път Цветан Василев е адресирал публикацията си до служителите на фалиралата Корпоративна търговска банка, „а не към тези, назначени от БНБ и нейните некомпетентни квестори”. От текста става ясно, че банкерът се възмущава от това, че десетки служители на КТБ са били съкратени от квесторите на банката, като на тяхно място се появили „случайни хора” с чувствително по-високи заплати.

“Всъщност България напоследък уважава човешките права само на мърши, които слугуват на идеолозите на бленуваната от някои Прокурорска Република България”, пише Цветан Василев. Според него, екипът на КТБ е бил мишена на „поквареното Следствие и Прокуратура в животинския им стремеж да „фабрикуват доказателства”, изпълнявайки заповедите на Делян Пеевски.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.