Хампарцумян: С високите си лихви по депозитите КТБ изкривяваше пазара

Централните банки в момента държат ниски лихвени нива, за да стимулират реалната икономика. Една разумно управлявана банка трябва първо да се грижи за депозитите си, след това за кредитите. Хората видяха, че много високите лихви не винаги са доказателство за добро здраве на банката”. Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова ТВ банкерът Левон Хампарцумян. По думите му и КТБ по някакъв начин е изкривявала пазара с високите нива на лихвите, които предлагаше.

Парен каша духа, заяви банкерът в коментар на появилата се миналата седмица информация, че в някои български банки има така наречената отрицателна доходност на депозитите. Тоест човек, който си държи парите в банка, губи заради инфлационните процеси.

„Как си представяте, ако човек можеше да живее само от депозити. Това означава всички да сложим по едни пари в банката, да легнем и там едни пари от някъде да идват. Смисълът на депозита е да бъде използван след това в нещо, което да създаде ново богатство”, обясни Хампарцумян. По думите му ниските лихви са стимул за инвестиции, затова и в Европа има отрицателни лихви, в абсолютна стойност.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.