Хампарцумян обяви за сгрешен бизнес-модела на КТБ

Безнис-моделът, по който е работила КТБ е сгрешен, а банковият надзор, очевидно, е гледал, в най-добрия случай, много формално задълженията си. Това коментира в студиото на Нова ТВ председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. Той коментира излъченото вчера интервю на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, което разбуни много духове и днес е една от най-коментираните теми в страната или поне в сутрешните блокове на телевизиите.

Левон Хампарцумян бе категоричен, че в КТБ драстично са нарушавали съществуващото ограничение на кредитирането на свързани лица. По думите на банкера, това е много тежко нарушение, вкл. на лиценза, който е издаден на КТБ, така че дори само едно такова нещо, ако се разнищи и се докаже, би било достатъчно основание да се отнеме лиценза на банката.

На въпрос дали политически лица е трябвало да реагират на случващото се в банката, Хампарцумян отвърна: „Коментарът е неустойчив бизнес модел, който когато нещо се разклати, между клиенти и банка, тичат с паничката при политиците да ги спасяват. Това са слаби бизнеси. Няма значение дали е банка или някакъв друг бизнес”. Според Хампарцумян трябва да се изследва причинно-следствените връзки, които са довели до казуса КТБ като бизнес модел и „вече вторично е какви са персоналните отношения”.

„Една здрава банкова институция, управлявана по един благоразумен начин, дори да има проблем с някой клиент, би трябвало да бъде в състояние първо сама да се оправи, а в най-лошия случай, Централна банка или прокуратурата, да вразуми този клиент”, добави Хампарцумян.

„Мисля, че ролята на Делян Пеевски в българската икономика се преувеличава. Ако той има някакво влияние, поне според градските легенди, това е там, където става дума за по-големи поръчки, свързани с държавни пари”, коментира още председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.