Хампарцумян: С популисти гръцкият сценарий ни е в кърпа вързан

„Ако изберем или търпим популисти да ни управляват, гръцкият сценарий ни е вързан в кърпа”, прогнозира в студиото на bTv изпълнителният директор на „Уникредит Булбанк” Левон Хампарцумян в отговор на въпрос “Възможно ли е у нас да се случи нещо подобно?”.

Сегашната ситуация в Гърция е плод на действията на „няколко поред безотговорни гръцки правителства”, като сегашното е своеобразен връх, „защото са едни комунисти. (…) Ципрас отиде при Путин по стар комунистическо-комсомолски обичай, но Русия (…) вече не е СССР и не може да хрантути с такива огромни суми някой, който не може да си плати сметката”, заяви Левон Хампарцумян. Той допълни, че Гърция е част от ЕС и Еврозоната, но в нея са запазени старите патриархални отношения и икономиката й не е системно модернизирана както трябва.

„Модерната история на Гърция е около 200-годишна. 90 години тя е била или в просрочие, или в дефолт. Европа казва „Ние ви ценим като член на ЕС, но не може през 15-20 години да идвате с паничката”, коментира банкерът, като подчерта, че са несериозни теориите за конспирация срещу южната ни съседка. По думите му до момента дълговете, опростени на Гърция, са сравними с няколко години бюджета на страна като Чехия: „В Гърция има едно високомерие, което включва и задължението, че всички останалите трябва да им плащат, защото били измислили демокрацията”.

Според Хампарцумян връщане на драхмата е „катастрофален сценарий”, защото изтеглените през последните месеци 40-50 млрд. евро кеш ще смачкат националната валута. Така в крайна сметка икономиката ще се евроизира или доларизира като в Ливан и Куба – ще има някаква много слаба местна валута, която никой не иска.

По отношение на приватизацията в Гърция, Хампарцумян беше категоричен – до нея ще се стигне или в рамките на поисканото от Брюксел или по-принуда след това.

В Гърция нещата не изглеждат добре – ако управляващата партия СИРИЗА приеме всички условия, възможна е политическа криза. Този коментар направи в стедиото на bTv политологът Татяна Буруджиева. Според нея няма как Европа да вярва на Гърция, след като преди 3 години те са обещавали същите реформи, които обещават в момента, но те не са се случили. “След референдума преговорите стартираха отново, но без доверие”, смята Буруджиева.

Според политолога Даниел Смилов Гърция сама си създаде проблеми с този референдум. И според него кредитът на доверие е изчерпан.

Евентуално 5-годишно изваждане на Гърция от Еврозоната е много краен вариант, подчерта Смилов. По думите му ултиматумът за спешни законодателни промени до сряда е, за да се види има ли стабилно парламентарно мнозинство в гръцкия парламент. Ако мнозинството се разпадне, Гърция отново влиза в криза, твърди политологът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.