Хампарцумян: Атина ще си научи урока по трудния начин

„Премиерът на Гърция Алексис Ципрас и финансовият министър Янис Варуфакис са едни доста безотговорни хора, които се опитваха да изнудват останалата част на Европа с опасността, че ако не платят, всичко ще се срути. Това няма да се случи. Най-вероятно Гърция ще научи урока си по много по-труден начин, отколкото можеше с преговори”. Това коментира в предаването на Нова ТВ „Здравей, България” председателят на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян. Той изтъкна, че финансовите пазари реагират винаги много предпазливо и поради тази причина на тях няма да се очаква нищо драматично покрай проблемите в Гърция и развоя на преговорите с кредиторите й. Освен това Хампарцумян бе категоричен, че няма как гръцките банки у нас да бъдат изпразнени от “майките” си в Атина – нещо, което бе заявено преди дни и в коментар по темата от страна на БНБ.

“Това преди всичко са български банки с гръцки капитал. Те се регулират по нашите правила, ликвидни са и имат достатъчно капитал за местните операции. Най-важното е, че са самостоятелни и отдавна не зависят от приток на пари от Гърция”, поясни още Хампарцумян в студиото на Нова ТВ. Банкерът поясни още, че на практика гръцките банки са собственост на Европейската централна банка – тя им е дала близо 90 милиарда евро срещу ценни книжа, които в случай на фалит на Гърция ще струват много по-малко.

“В този смисъл в бъдеще може да видим национализация, консолидация или продажба (на гръцки банки) на по-силни банкови групи”, коментира Левон Хампарцумян.

Според него това, което трябва да направи България, е като национална цел да постави влизането в Еврозоната, както и влизането в банковия съюз на единния надзорен механизъм.

“Или сме пълноправни членове на Европейския съюз и имаме всички права и задължения на членовете и се развиваме като модерна европейска държава, или ставаме някакво животно – ни риба, ни рак, което се чуди всеки ден къде принадлежи и какви са му целите. В момента сме в леко разкрачена позиция”, допълни Хампарцумян. Според него, в този смисъл, колкото повече се стремим да се интегрираме и да приличаме на най-развитата част на Европа, толкова по-малко ще ни влияят такива процеси като протичащите в Гърция.

Свързани публикации

1 Comment

  1. ….все пак арменчето е инженер-химик…и толкова банкер,колкото Бойко е гинеколог smile emoticon

Leave a Reply

Your email address will not be published.