Хакери пуснаха дезинформация в сайта на Арсен Аваков

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че неговият сайт е бил подложен на хакерска атака и опроверга информацията, поместена там, за пробив в системата на Централната избирателна комисия., съобщи електронното издание „Лига”, като цитира Аваков

„Тези заявления от мое име са фалшиви, те имат за цел да създадат информационен хаос и да възпрепятстват нормалния ход на избирателния процес”, изтъкна Аваков и допълни, че ЦИК работи в нормален режим.

По-рано тази нощ РИА „Новости” цитира изявление на украинския вътрешен министър, публикувано на неговия сайт.

„На 22 май бе унищожена информационно-аналитичната система „Избори” на Централната избирателна комисия, включително на териториалните избирателни комисии. Престъпната небрежност на отделни длъжностни лица на ЦИК доведе до това, че МВР и Службата за сигурност са били информирани твърде късно. Програмистите на ЦИК не успяват да възстановят работата на оборудването”, пишеше в изявлението. По-нататък в него се посочваше, че е невъзможно да се възстанови работата на системата до началото на изборите и затова ще се наложи бюлетините да бъдат броени ръчно.

До 9 чяся тази сутрин на сайта на Аваков все още стоеше съобщението, определено от министъра като хакерска атака и дезинформация.

В 8.00 часа започна гласуването на предсрочните президентски избори в Украйна. В отделни населени места успоредно с президентския вот ще се избират органите на местната власт. Избирателният ден ще продължи до 20.00 часа.
В бюлетините ще фигурират имената на 21 кандидати, а право на глас имат около 36 млн. избиратели. Сепаратистите в Източна Украйна обаче заявиха, че няма да позволят гласуването да се проведе в контролираните от тях региони, предаде Франс прес.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.