Губим 800 млн. лв. от източване на банкови карти

Българите са изгубили около 800 млн. лв. заради източване на банкови карти. Почти толкова са загубите за хазната и от ДДС измами.

Това сочат данните на НАП и МВР, цитирани от Нова телевизия. Случаите на източване на банкови карти са едни от най-сложните за разкриване и в същото време са едни от най-честите престъпления.

Почти всяка седмица разбираме, че българи са задържани за източване на банкови карти някъде по света. Родните представители на този вид престъпност са едни от най-добрите в световен мащаб, а разкриването на престъпленията им е особено трудно.

„През 2012 година има тенденция за намаляване на неистински карти, но увеличаване на манипулираните банкомати. Щетите от този тип престъпления са около 1.5 милиарда евро", каза Филип Гунев, зам.-министър на МВР.

Другите най-чести измами са свързани с източване на ДДС. Всяка година България губи по около 800 милиона лева. В 90% от случаите тези престъпления се извършват от международни организирани групи, затова загубите за бюджета на Европейския съюз са още по-внушителни.

„За предходните 5 години загубите са за 6.5 милиарда лева, а доказаните щети са за 4 милиарда. Доклад на Европол оцени щетите за целия ЕС на 100 милиарда лева годишно", добави Гунев.

В същото време българските експерти, които трябва да разкриват тези престъпления, не са много. Затова Европейският съюз финансира България със 154 000 евро – за обучение на кадрите в МВР.

"Ще бъдат обучени 140 полицейски служители, ще има 4 международни семинара", сподели Георги Арабаджиев от „Икономическа полиция".
По време на курса ще бъде издадено и учебно помагало, а МВР разчита първите обучени полицаи да предадат знанията си на останалите им колеги.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.