Група във фейсбук иска “София без блокади”

Facebook групата „София без блокади" настоява да се осигури спазването на законността и правото на жителите и гостите на София на безпрепятствено ползване на градската инфраструктура.
Групата е изпратила отворено писмо, публикувано на страницата на  Богомил Бонев във фейсбук. Писмото е до главния прокурор, до МВР шефа, до СОС и кмета на София, както и до медиите с исканията си.
Самата група има над 1500 членове. „София без блокади" настоява пред отговорните органи да се санкционира своевременно незаконното блокиране на кръстовища и улици, ако за съответния протест няма надлежно подадено заявление.
От групата искат забрана за провеждане на всякакви масови събирания между 22.00 и 6.00 часа, както и да се спазва забраната за ползването на предмети, предизвикващи силен шум.

Въвеждане на задължение към организаторите на масови събирания да монтират мобилни химически тоалетни за своя сметка, искат още от „София без блокади". Според тях всеки организатор или участник трябва да отговаря за вредите, които по негова вина са причинени при провеждането на масовото събиране.

От групата в социалната мрежа настояват Столична община да предостави публична справка относно подадените и одобрени заявления за протести през последните три месеца, както и за наложените санкции на физически и/или юридически лица, организирали протестни действия, без да са спазили процедурите на нормативната уредба.

Министерството на вътрешните работи пък да представи публична справка относно установените и санкционирани нарушения на обществения ред от началото на юни 2013 г. досега при провеждане на масови мероприятия на територията на столицата. От групата настояват силовото ведомство да не допуска, още по-малко да съдейства, за блокиране на инфраструктурни обекти на територията на Столична община.

„Прокуратурата на Република България да разследва всички физически и юридически лица, организирали и провели незаконно блокиране на кръстовища и пътни артерии. Обект на разследване да бъдат и всички останали действия на въпросните лица, извършени в нарушение на нормативните изисквания, вкл. рушене и замърсяване на обществена собственост, нерегламентирани нива на шум и др", настояват още от „София без блокади".

Считаме, се казва в отвореното писмо, че през последните три месеца законното право на протест на всеки български гражданин беше опорочено чрез категоричния отказ на определени лица и организации да се съобразяват със законодателството на страната и с правото на останалите граждани да се придвижват свободно, да не бъдат тероризирани с вувузели и други шумообразуващи предмети, както и да живеят в един чист и благоустроен град.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.