Гроздан Илиев положи клетва като конституционен съдия

На тържествена церемония Гроздан Илиев положи клетва като съдия в Конституционния съд. Така бе попълнено последното незаето място от квотата на Народното събрание в най-висшия съд на републиката. На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, президентът на Република България Росен Плевнелиев, председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, конституционни съдии.

Заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за конституционния съд, заяви Гроздан Илиев при полагането на клетвата.

По-рано днес Висшият съдебен съвет освободи магистрата от заеманата длъжност заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на наказателна колегия. Гласуваха 20 магистрати, предложението беше прието с 20 гласа „за”.

Така най-сетне Конституционният съд може да започне да работи нормално, след като повече от три месеца работата му беше блокирана заради незаетото място, в надпреварата за което избухнаха обществени скандали във връзка с кандидатурите на Венета Марковска и Галя Гугушева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.