Грипната вълна превзе първо Бургас

Тазгодишната грипна вълна удари първо Бургас – независимо от топлото за сезона време или именно заради него. Така или иначе, на този етап заболелите са 260 на 10 хил. души, а броят им е нараснал значително през почивните дни. Най-висок е процентът на заболелите на възраст от 0 г. до 4 г. и от 5 г. до 14 г.

Тази година разликата е, че щамът на грипа действа най-вече на децата на възраст до 14 години, докато преди година заболяването атакува предимно хората над 60 години.

Учебните занятия във всички училища на територията на общината се преустановяват до петък, обявиха от Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Детските градини ще работят с режим на „засилен филтър“, като ще бъде ограничен достъпът на родители и външни лица.

В сила влизат всички противоепидемични мерки, като прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Грипът започва с висока температура, кашлицата и хремата идват на втория-третия ден. Лекува се с препарати, които потискат размножаването на вируса. Аантибиотиците не помагат. Те се изписват само при нужда,

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.