„Грийнпийс”: Време е да забравим за ядрената енергия

На 11 март 2014 г. се навършиха 3 години от ядрената катастрофа във Фукушима, която разруши живота и поминъка на стотици хиляди души, живеещи в сянката на атомните реактори, се припомня в коментар на „Грийнпийс”, разпространен от българския пресофис на световната природозащитна организация.
“Ядрената индустрия се надява, че японският народ и света ще забравят за жертвите и за ужасяващите уроци от Фукушима. Надяват се, че ще могат да рестартират стари опасни ядрени реактори и че останалата част от света ще купува японска ядрена технология. Те промотират една енергийна система, която зависи от остарели, мръсни и опасни технологии, работещи с ядрено или друго изкопаемо гориво.”, заяви Юничи Сато, директор на „Грийнпийс”- Япония.
Компанията TEPCO и японското правителство не само не успяха да удържат под контрол ядреното бедствие, но не успяха и да помогнат на жертвите на Фукушима и гражданите на страната. Стотици хиляди изселени семейства все още не са получили адекватна компенсация, с която да могат да продължат напред с живота си.
Миналият месец „Грийнпийс” изпрати представители на Корея, Индия, Полша, Франция и Германия във Фукушима, за да се срещнат с някои от жертвите и свидетелите на катастрофата 3 години по-късно.
Една от жертвите, Кеничи Хасегава, който преди 3 години е бил собственик на млечна ферма в региона, сподели:
“Моята страна е разрушена. Аз съм фермер, който не може да събере реколта. Не мога дори да започна да описвам какво изгубихме в това бедствие. Трябва да помним, че ядрената енергия е най-ужасната. Не трябва да оставяме това мръсно нещо на следващото поколение.”
В Япония и навсякъде по света „Грийнпийс” изразява своята съпричастност с жертвите на Фукушима с различни акции – показвайки, че хората по света помнят катастрофата.
В София имаше прожекции на кратки видеа „Истории от Фукушима”. – виж тук
Фукушима е най-страшната ядрената катастрофа досега – все още няма технологично решение за хилядите тонове радиоактивна вода, която всеки ден се използва за охлаждане на гръмналите реактори. Милиарди бяха похарчени от японското правителство – без по никакъв начин ситуацията да е подобрена.
„Грийнпийс” няма да позволи уроците от тази катастрофа да бъдат забравени и настоява да се сложи край на ерата на ядрен риск. Крайно време е човечеството да премине на чиста, безопасна и възобновяема енергия.
Снимка: “Грийнпийс”

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.