“Грийнпийс” представи във Варна ВЕИ инсталации за домакинствата

Днес на борда на кораба на “Грийнпийс” Rainbow Warrior, който е акустирал на Морска гара-Варна, бяха представени възможностите за използване на ВЕИ инсталации за домакинства и общини.
Форумът “Зелена енергия за моя дом, бизнес и община” събра представители на общини, ВЕИ асоциации, неправителствени организации.

“Страната ни има огромен неизползван потенциал – слънце, вятър, биомаса, геотермална енергия. Но този потенциал все още не достъпен за хората. Развитието на ВЕИ-сектора в страната ни трябва да продължи в посока малки децентрализирани ВЕИ мощности (до 30 кВ), които да се въвеждат на ниво домакинство и община. Необходими са административни и законови промени, които да намалят бюрократичното бреме пред инсталирането на такива мощности.” – коментира Теодора Стоянова от “Гриийнпийс” – България.

Децентрализираното производство на енергия от възобновяеми енергийни източници представлява приложима и достъпна алтернатива, която ще позволи на малките консуматори на енергия (домакинства, ферми, общински сгради) да произвеждат чиста енергия и да увеличат енергийната си независимост.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.