Грийнпийс: 74% от хората подкрепят защитена зона около Северния полюс

В проучване, огласено днес, се твърди че 74 % от хората по целия свят подкрепят създаването на защитена зона в международните води около северния полюс.

Проучването, поръчано от „Грийнпийс” и извършено от канадската компания RIWI бе проведено в 30 страни на 6 континента. Освен това 71 % от участвалите в проучването се обявяват срещу добива на петрол и друга тежка индустрия в арктическите води.

„ Днес нашите лидери получиха силен сигнал, че хората искат да има действия, които защитават Арктика. Сега лидерите имат и мандата, и възможността да действат – за климата и за Арктика.” – коментира Куми Найду, изпълнителния директор на „Грийнпийс”, цитиран от пресофиса на българското представителство на организацията.

Едновременно с излизането на резултатите от проучването – катерачи и активисти изкачват най-високите места и планини по целия свят, за да поискат от правителствата да направят запазването на Арктика приоритет.
Тази сутрин активисти се покачиха на най-високия връх в Нова Зеландия – Руапеху; други окачиха огромен банер на 150-метрова сграда в Банкок. В Китай посланието бе поставено на Великата китайска стена.

В България активисти се покачиха на Седемте Рилски езера, за да отправят посланието „Спасете Арктика”.

През последните 2 месеца над 900 влиятелни хора са подписали т.нар. Арктическа Декларация – сред тях епископа Дезмонд Тату и актрисата Ема Томпсън. През следващите седмици делегации, водени от „Грийнпийс” ще представят исканията на Арктическата Декларация в посолствата на Арктическите държави по света – Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция и САЩ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.