Помощник- машинистът е карал катастрофиралия влак

Катастрофиралият вчера влак София-Варна е навлязъл в стрелките преди гара Калояновец със 100 км/ч, при ограничение от 40 км/ч. Това са установили разследващите инцидента, като за разчели показаният на скоростомерната лента на локомотива. Другата новина от днес е, че композицията е управлявана от оцелелия помощник-машинист, а не от загиналия негов колега. “Нямаме основание да се съмняваме в безопасността на трасето”, каза главният ревизор по безопасността на НКЖИ инж. Бисер Минчев в предаването “Събуди се” на Нова телевизия. Инж. Бисер Минчев уточни, че това е ново трасе, рехабилитиран участък по Оперативна програма “Транспорт”, на който са сменени релсите и стрелките. Според него няма основание да се смята, че стрелките не са работели.
Грешка на машинистите е довела до трагедията, която се разигра вчера с бързия влак София-Варна край гара Калояновец, заяви и пред БНР Християн Кръстев, изпълнителен директор на БДЖ. Самите машинисти не са си свършили работата, каза Кръстев и обясни, че устройството, през което е минал влакът, не е компютър и не може автоматично да намали скоростта на композицията. От БДЖ се надяват движението в участъка да бъде възстановено днес около обед.

При инцидента загина машинистът – 38-годишният Венко Тодоров от Пловдив, а други 14 бяха ранени. Петима души остават на лечение в старозагорската болница, като най-тежко е състоянието на помощник-машиниста. Те са в стабилно състояние и няма опасност за живота им. Сред пострадалите и настанени в старозагорската болница няма деца, въпреки че в последния вагон е имало деца, които са отивали на лагер.

Вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че е уведомил главния прокурор с оглед определени детайли по разследването. Той уточни, че разследването на инцидента вече е поето от следователи към Национална следствена служба.

1 Comment

  1. Хайде сега,понеже машиистът е загинал ,тая отрепка ще сложи вината върху него.Защото иначе ще излезат наяве кражбите и некачествения железен път вследствие от тях.И ще се търси отговорност.А така ни лук ял ,ни лук мирисал!И ЩЕ ЛЪСНАТ КРАЖБИТЕ НА герб и бсп в БДЖ!

Leave a Reply

Your email address will not be published.