Гражданският съвет на РБ е против отмяната на мониторинга от ЕК

Ние, представителите на Гражданския съвет на РБ и ДСБ, се противопоставяме категорично на опита на ГЕРБ, БСП и ДПС да окажат политически натиск върху Европейската комисия за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България.

Това се посочва в разпространена днес позиция на Гражданския съвет, в която се изтъква, че целта на мониторинга е да стимулира към сериозни усилия за освобождаване съдебната система от зависимости, за ефективна борбата с корупцията, за гарантиране върховенството на закона, но от 2007 година насам ежегодните доклади на Европейската комисия не констатират напредък на страната ни.

Девет години по-късно партии и държавни институции в България продължават да са зависими от сенчести кръгове, над прокуратурата и съда тегнат съмнения, че изпълняват политически поръчки, корупцията е повсеместна, липсват осъдени по високите етажи на властта, медийната свобода е потъпкана, пишат членовете на Гражданския съвет. И допълват, че всички тези неудобни истини са констатирани и в последния доклад на ЕК.

Според авторите на позицията ГЕРБ, БСП и ДПС са минирали възможността за предприемане на решителна крачка в посока на всеобхватна съдебна реформа при промените в Конституцията в края на 2015 година и затова инициативата на евродепутатите на тези три партии за отмяна на мониторинга върху България е не просто дълбоко погрешна, а вредна – “тя обслужва единствено радетелите на статуквото, които искат сегашният модел на корупция и безнаказаност да продължи без санкцията на европейските ни партньори”.

За нас всякакви усилия за отмяна на мониторинга са политически натиск за спиране на реформите. България трябва да се възползва от помощта на европейските си партньори в борбата с корупцията, а не да я отхвърля. Затова настояваме за задълбочаване на механизма за сътрудничество, а не за неговата отмяна. Това трябва да стане чрез прилагане на препоръката за външен надзор върху прокуратурата по знакови дела, пише в позицията на Гражданския съвет на РБ и ДСБ. Авторите призовават политическите сили, институциите и гражданите на България да мобилизират енергията си за реални и необратими радикални реформи в съдебната система и посочват, че само осъществяването на тези реформи ще доведе до логично отпадане на мониторинга.

Припомняме, че в началото на февруари, от Движение “България на гражданите” обявиха, че мандатът на Гражданския съвет е изтекъл и на практика той не съществува. Повод за това твърдение бе решението на Гражданския съвет четиримата депутати от РБ, които членуват в Съвета, да не подкрепят избирането на Меглена Кунева за просветен министър.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.