Гражданските сдружения ще се регистрират по нов ред

 До средата на юли ще бъде внесен проектозакон, с който ще се облекчи регистрацията на неправителствените организации. Това съобщи д-р Атанас Славов, съветник на министъра на правосъдието, на Национална среща за подобряване на правната и финансовата рамка на българските неправителствени организации, организирана от Центъра за оценка на въздействие на законодателството в хотел “Сенс”. Това определено е добра новина за гражданския сектор, който чака тази промяна вече 25 години.

Изработването на нова правна рамка е заложена в Стратегията на правителството от 2012 година. В момента неправителствените организации се регистрират по режим, утвърден през 1950 година, макар че разговорът за нуждата от нова правна рамка е започнал още през 2000 година. „Регистрационната реформа ще осигури по-бърз и по-евтин процес за организациите с нестопанска цел“, каза зам. правосъдният министър Вергиния Мичева – Русева.

Противоречивата практика

 

Държавата има желание да покаже отношение към неправителствения сектор, защото в момента има противоречива политика. В страната има регистрирани 35 хиляди НПО-та. 25 организации получиха тази година държавна субсидия в размер на 60 милиона лева по силата на това, че са включени в държавния бюджет, без да е достатъчно ясно по какви критерии това се случва. Това съобщи Атанас Славов. Според него трябва прозрачност при разпределяне на средствата и тя трябва да бъде гарантирана от закона със създаването на граждански съвет към МС.

За практиката МС да дава пари на неправителствени организации, без да е ясно по какви критерии, се говори от години. Има изработена стратегия, която обаче до момента не е приложена.

Друга важна промяна, която засяга новия проектозакон, е пререгистрацията на гражданските организации. Идеята е НПО-тата да се вписват в Агенцията по вписванията както търговските дружества, и така да се избегнат високите такси и безкрайното чакане в съдилищата за регистрация, вадене на актуално състояние и други тежести, които натоварват.

Какво показват цифрите

Според актуалните публични данни регистрираните юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) в обществена полза са около 12 000, а общо всички регистрирани ЮЛНЦ са около 35 000. Това каза пред life.bg Тони Димов, председател на Центъра за оценка на законодателството. Изследването, което е направила организацията му, показва, че днес НПО-тата отделят близо 2,5 милиона лева годишно, за да спазят законовите изисквания за предоставяне на информация.

В значителна степен тези разходи се дължат на остарялата правна рамка, която не е подобрявана и реформирана от времето на нейното създаване в края на 90-те години и началото на новото хилядолетие. Огромна част от тези разходи може да бъде намалена, ако се опростят и облекчат задълженията за подаване на информация на ЮЛНЦ, избегнат се дублиращите изисквания за подаване на едни и същи данни в различни държавни институции и бъде създадена правна възможност за подаване на изискваната информация по електронен път“, каза Димов.

Източник: сп. LIFE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.