“Гражданска защита” е помогнала в 180 инцидента, причинени от пороите

През изминалото денонощие екипи на дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” са участвали в ликвидирането на 180 произшествия, свързани с падналите проливни дъждове, съобщиха от МВР. Пресцентърът на вътрешното министерство разпространи и обобщена информация от изминалото денонощие.

Област Монтана

Усложнена е обстановката в областите: Монтана/ гр. Берковица, с. Говежда, с. Дълги дел, с. Бързия и с. Гаврил Геново/; Разград/ село Здравец и с. Лъвино/; Враца/ гара Струпец/; Габрово / село Горна Росица/ и Пловдив/село Добри дол/
Най-сложна остава ситуацията в област Монтана – в гр. Берковица, с. Говежда, с. Дълги дел, с. Бързия и с. Гаврил Геново. Към момента в посочените села няма електрозахранване. Излезли от коритата са реките Берковска и Чипровска Огоста. Получени са над 120 сигнала за наводнени мазета, къщи, дворове и пътни участъци. В засегнатите общини работят 15 екипа с 130 пожарникари и спасители, сформирани са и работят общинските щабове, като чрез тях е мобилизирана и допълнителна техника от граждани и фирми. За момента няма пострадали хора. Евакуирани са 7 души от жилищни сгради в Берковица, 17 жители на с. Говежда, и 5 – на с. Гаврил Геново . В град Берковица от водата са разрушени 2 къщи. Нанесени са значителни щети по улиците в града. Наводнени са много жилищни и обществени сгради. Извършва се постоянно наблюдение на реките, язовирите и другите водоеми в Монтанска област. Към момента не е постъпвала информация за критично състояние на язовири и водни съоръжения. Със заповед на кмета е обявено бедствено положение в гр. Берковица. Въведен е планът за защита при наводнения в гр. Чипровци. Със заповед на областния управител на Монтана е въведен в действие плана за защита при наводнения.Към момента ситуацията е овладяна. Екипите продължават да извършват аварийно-възстановителни работи.

Област Сливен
Вчера към 19.26 часа е получено съобщение за преливане на р. Тича, преминаваща през с. Тича, Сливенска област. Вследствие на голяма приливна вълна, реката е излязла от коритото си и е наводнила 10 къщи и автосервиз. Бе получен и сигнал за изчезнали деца, които по-късно са открити и предадени на родителите. Правени са опити за евакуация на района около коритото на реката, но живущите там са отказали. Екипи на РСПБЗН – Котел са извършили отводняване на жилищни и помощни постройки.В момента обстановката е нормализирана и спокойна като нивото на водата все още е високо. Днес ръководните органи на община Котел ще предприемат мерки по почистване коритото на р. Тича с тежка техника.

Област Разград
Постъпили са сигнали за 10 наводнени къщи в с. Здравец и с. Лъвино. Пътят между с. Лъвино и с. Капиновци е залят. В момента се извършва проверка на стената на яз. Владимировци, община Самуил. По сигналите работят 5 екипа. Обстановката към момента се нормализира.

Област Враца
В момента УПБЗН – Роман участва в ликвидирането на сигнал за наводнена улица на гара Струпец. Наводнени са около 20 дворове и къщи. Привлечен е багер за прокопаване на канал за оттичане на водата от улицата. Кметът на община Роман е пристигнал на място. Няма застрашени хора. В оперативния център на врачанската пожарна са получени 4 сигнала за наводнени 3 мазета в Мездра и едно в детска градина. В гара Срупец, община Роман, от падналите валежи е наводнена ул.”Васил Левски”, пострадали са около 20 дворове и къщи. От тях 5 са обитаеми. Прокопани са канали за оттичане на водата. След спиране на валежите и оттичане на водата, ще започне отводняването на имотите.

Област Габрово
Снощи към 21.30 ч. е получено съобщение за наводнени къщи в с. Горна Росица, община Севлиево след излизането на водите от местно дере, е залята част от населеното място, засегнати са общо около 100 жилищни сгради, стопански постройки и дворове. Екипи на пожарната са евакуирали и спасили 10 човека от 4 жилищни постройки и от заведение за обществено хранене. Сформиран е щаб от ръководството на РДПБЗН, органите на полицията и местната изпълнителна власт. Проведено е оповестяване за опасностите от възникналата ситуация. Няма загинали, пострадали или бедстващи хора. Обстановката в населеното място е нормализирана, спасителните екипи продължават работа по отводняване и разчистване на засегнатите имоти.

Област Пловдив
Постъпили са 2 сигнала за наводнени къщи в с. Крушево, евакуирана е възрастна жена от жилищна сграда в с. Добри дол. Сформиран е щаб на местно ниво от началника на РСПБЗН – Първомай и кмета на общината и е започнала евакуация на хора от с. Добри дол. Извършва се отводняване на 10 наводнени къщи и дворове, разположени в близост до канала, минаващ през селото. Извършена е евакуация на 20 души от жилищни сгради, разположени по местната река. Дъждът е спрял и обстановката се нормализира. Екипите ще продължат работа по отводняването на жилищни сгради и дворове.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.