Гражданска инициатива срещу изгарянето на отпадъци в София

AppleMark

Жители на София внесоха в Столична община близо 2000 подписа в подкрепа на местна гражданска инициатива да не се изгарят отпадъци на територията на Голяма Столична община.

Подписката се организира от жители на район Сердика, които учредиха местна гражданска инициатива срещу проекта на Столична Община за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „София“ зад Централна гара.

Очаква се и други столични райони да се включат и да учредят граждански инициативи за събиране на подписи срещу проекта.

В над 20 пункта в кварталите Банишора, Орландовци, Фондови Жилища и Бенковски местни активисти събираха подписи и информираха своите съседи относно плановете на общината да гори 180 000 тона годишно от софийския боклук на метри от домовете им.

Евгени Павлов, председател на инициативната група, приканва съгражданите си да се информират и да бъдат активни защото промяна в решението на СОС може да бъде постигната само с гражданска активност и инициативност.

От екологично сдружение „За Земята“, които подкрепят инициативата, постоянно напомнят за опасностите, които крие реализацията на проекта за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „София“. В условията на силно замърсения въздух в София ще се отделят нови количества опасни ракообразуващи замърсители: фини прахови частици (12,8 тона / година), диоксини (0,13 грама / година), тежки метали (0,7 тона / година кадмий, олово, живак и др.), азотни оксиди (256 тона / година) и органични химикали, които вредят на имунната система и причиняват преждевременна смърт от ракови, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и белодробни заболявания. Освен това ежедневно от изгарянето на отпадъци ще се образуват 25 тона силно токсични пепели, които трябва да се обезвреждат в специални депа за опасни отпадъци, отдалечени на стотици километри – за сметка на местните данъкоплатци.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.