Гръцките банки отварят в понеделник

Гръцките банки ще отворят врати в понеделник, три седмици след първоначалното им затваряне. Това става ясно от правителствен указ, който поставя нов кумулативен седмичен лимит за теглене на средства от 420 евро, запазвайки ограничението от 60 евро на ден.

За да облекчи гърците, които учат в чужбина, правителството разрешава и прехвърлянето зад граница до 5000 евро на тримесечие. В същото време хората, които получават здравни услуги в чужбина ще имат достъп до 2000 евро в брой.

Широкият кръг от мерки за капиталов контрол остават в сила, включвайки и блокиране на капиталови трансфери и забрана за отваряне на нови сметки и за добавяне на нови вложители по съществуващи такива.

С указа се позволява на Гръцката централна банка да ограничава количеството пари в брой в евро или друга валута, което напуска страната.

Новите стойности на данъците върху продажбите, договорени между Атина и международните ѝ кредитори, също влизат в сила в понеделник.

Затварянето на банките беше постановено на 29 юни, след като правителството на премиера Алексис Ципрас свика референдум за или против исканията на кредиторите за нови мерки за съкращения.

Те бяха отхвърлени от избирателите с 61%. Триседмичното затваряне струва на страната близо 3 млрд. евро, без да се смятат загубите от туристически приходи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.