Гръцки психиатър: Варуфакис е случай на патологичен нарцисизъм

За финансовия министър Янис Варуфакис (който подаде оставка на 6 юли. Бел. на ред.) мислех да пиша така или иначе и без да се бяха случили трагичните за нашето общество и икономика последствия от капиталовия контрол, тъй като случаят на патологичен нарцисизъм, който е по моята специалност, и като цяло неговото присъствие и политически ходове са пълни с поведенчески данни, съставляващи диагнозата Синдром на Хюбрис (крайна степен на гордост).

Това пише Христос Ляпис, доктор по психиатрия от Атинския университет, в увода към психологическия протрет на Янис Варуфакис – статия, публикувана от GRREPORTER.INFO и споделена във Фейсбук от българския политолог и анализатор Огнян Минчев.

Христос Ляпис е автор на бестселъра “A first rate madness”, в който изследва връзката между психиатричната патология и упражняването на власт на високо ниво. Заедно с лорд Оуен (бивш външен министър на Великобритания, психиатър по образование), който също е постигнал значителен успех със своите книги «Синдром на Хюбрис» и «Болни лидери във властта», те са пионерите в интердисциплинарната област „политическа психиатрия“ и „психология на историята“.

Всъщност преди да се върнем на Янис Варуфакис е важно да се спомене, че доста лидери като Маргарет Тачър, Тони Блеър и Джордж Буш-младши са проявявали симптоми, характерни за “Синдрома на Хюбрис”, изразяващ се най-общо в превишаване на мярката, високомерие и пренебрежително отношение към божествените и човешки закони.

Със сигурност Янис Варуфакис е политик, който покрива изцяло диагностичните критерии както за нарцистично разстройство на личността, така и за Синдрома на Хюбрис, в степента, в която те се припокриват, пише д-р Христос Ляпис. След което изтъква, че Варуфакис притежава прекалено доверие в собствената си преценка и пренебрегва съветите и критиката на другите; има прекалено самочувствие, до степен на всемогъщество, що се отнася до това, което може да постигне сам; изгуби връзка с реалността, в съчетание с постепенното му изолиране; демонстрира „арогантна некомпетентност“, когато нещата започнаха да отиват на зле и партньорите на Гърция показаха, че няма да отстъпят и са готови да доведат преговорите до крайните grexit и graccident.

Продължавайки своя психологичен портрет на Янис Варуфакис психиатърът д-р Христос Ляпис изтъква, че доскорошният финансов министър демонстрира характерния триптих на “Синдрома на Хюбрис” с прекалено активна дейност (пътувания, конференции, изявления, интервюта и т.н.), невнимание и импулсивност, довели в крайна сметка до затварянето на банките, а освен това вижда целия свят нарцистично като една фантасмагорична арена, на която може да упражнява власт и да преследва славата.

Всъщност, без да коментираме казаното от д-р Ляпис за Янис Варуфакис, определено си струва да обърнем внимание на още някои конкретни симптоми, съпътстващи не един политически лидер:

• Вярва, че не подлежи на критиката на колегите си или обществото; изпитва ярко изразена нужда от възхищение, но не умее да се поставя на мястото на другия; преувеличава постиженията и талантите си; вярва че е особен и уникален и може да бъде разбран само от подобни персони; не се чувства добре, когато не е център на внимание.

Толкова за Янис Варуфакис, както и за всички онези, които биха открили подобни тревожни симптоми като предупреждение за психиатрична диагноза – своя или на някои от политиците у нас и по света.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.