Гръцки икономист: Може би СИРИЗА е политическата мода, нека свикваме

„Може би това е политическа мода. Но тогава трябва да свикнем с тази политическа реалност, тъй като СИРИЗА е една партия, която обединява всички останали. Тя предлага неща, които се харесват на хората – популизъм в излишък, демагогия. Наблюдавам в последните четири години една политическа ненаказаност, виждам непрекъснато оптимизация на заплати, на пенсии. Нивото на пенсиите и заплатите в Гърция на база на жизнения стандарт, никога не е било високо”. Това коментира в студиото на Нова ТВ икономистът Йоаким Каламарис по повод кризата в южната ни съседка. Той припомни, че над над 60 млрд. евро са раздадени на 28-те членки на ЕС чрез Европейската централна банка и молбата на Германия е това да бъде спряно.
„Ние сме получили 60 млрд. евро и от тях нито 5, нито 10% не са внесени в реалния пазар, в реалната икономика”, изтъкна Каламарис. По думите му, гръцкият гражданин е задушаван от непрекъснати рестрикции и не вижда нищо добро. “Глобализираме недоимъка – това е тенденцията на новата модерна политика днес”, добави икономистът Йоаким Каламарис.

„Струва ми се, че на 29 юни ще бъде сключено споразумението между Гърция и кредиторите. Това е естествената развръзка на драмата”, прогнозира финансистът Емил Хърсев. Според него би било нелогично да се очаква друг развой на събитията.
Според Хърсев в случващото се с Гърция в момента има твърде малко политика и икономика и твърде много средношколска драматургия. По думите му преговорите за гръцкия дълг приличат повече на театър: европейските политици трябва да покажат на своите данъкоплатци как мачкат и душат Гърция, а Ципрас и другите показват на своите как се борят.

Накрая за съжаление сметката ще плати гръцкия народ, коментира още Хърсев.

Снощи до късно продължиха преговорите в Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел определя напредъка на южната ни съседка като минимален.

Социологическо проучване показва, че подкрепата на гърците в правителството се увеличава и тя е 45,7%, ако изборите се проведат сега. Това е с 13 на сто повече, отколкото когато през януари триумфира Алексис Ципрас.

Напоследък се появиха спекулации, че ще настъпи т.нар. „банкова ваканция” – банките или ще затворят, или ще въведат лимити за теглените от банковите карти пари. Опашки пред банковите клонове в Солун в момента няма.

Проблемът идва, че откакво започнаха новите етапи на преговорите, стана ясно, че гърците масово теглят парите си. 6 млрд евро са изтеглени от началото на разговорите на гърците с лидерите на Еврозоната. Само през уикенда са изтеглени 400 млн. евро. Вчера очакванията на финансовите експерти са били, че ще бъдат изтеглени други 1 млрд. евро и че банките скоро няма да имат пари, с които да се разплащат.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.