25 загинали и 241 хоспитализирани в Киев (видео)

Към 6 часа на 19 февруари в отделенията за съдебно-медицински експертизи има 25 трупа, съобщи УНИАН като се позовава на информация от дирекция „Здравеопазване” на Киевската градска държавна администрация. За периода от 10,20 часа във вторник до 6 часа сутринта в сряда медицинска помощ в различни здравни заведения са потърсили 351 човека, като 241 от тях са оставени за болнично лечение.

„Украйна е на прага на гражданска война и е съвършено очевидно, че властта продължава да се компрометира.”, коментира президентът на Литва Далия Грибаускайте, цитирана от Интерфакс. – „За това, което се случва в Украйна, не може да има никакви оправдания. Дори бих го нарекла престъпление. И бих отнесла това престъпление както към властите, така и към опозицията, която чрез агресивните си действия провокира насрещна агресия, която доведе не само до кръвопролития, но и до смъртта на няколко човека”, каза още Грибаускайте пред журналисти в южнокорейския град Улсан, предаде „Фокус”.

Президентът на Литва настоя международната общност да предприеме спешни мерки. Своя декларация във връзка с ескалацията на насилието в Украйна огласи и Гърция, която в момента е ротационен председател на Европейския съюз.

 

„Международната общност е потресена от неконтролируемата ескалация на насилието в центъра на Киев в последните часове. Ние изразяваме нашата дълбока загриженост и най-решително заявяваме, че насилието не решение и само още повече вкарва ситуацията в безизходица”, се казва в изявлението на вицепремиера и министър на външните работи Евангелос Венизелос.  – „Ние призоваваме всички страни да проявят сдържаност, да се въздържат от насилие и да се върнат на масата за преговори”, се изтъква още в декларацията, прочетена от Венизелос.

ЕС няма да се поколебае да въведе санкции срещу лицата, свързани с репресиите и насилието в Украйна, заяви и министърът на външните работи на Швеция Карл Билдт, цитиран от Интерфакс.

Франс прес съобщава, че френски, германски и полски дипломати тази сутрин са координирали действията си във връзка със ситуацията в Украйна, където от вторник насам при сблъсъци между полицията и демонстрантите са загинали най-малко 25 души. Освен това Украйна ще бъде централна тема по време на днешната среща между министри от германското и френското правителство. Очаква се по-късно френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел да направят изявление във връзка със събитията в Украйна.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.